Świąteczne śledzie. TOP 10 waszych przepisów na mistrzowską rybę
Świąteczne śledzie. TOP 10 waszych przepisów na mistrzowską rybę
Świeże smażone śledzie marynowane w zalewie octowej Doroty WójcickiejSkładniki 600 g tuszy świeżych śledzi 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Składniki na zalewę 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru Dodatkowo do każdego słoika 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu łyżeczka gorczycy Wykonanie Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować. Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.