Sylwester 2017: jakie przekąski przygotować na domówkę? Podpowiadamy [PRZEPISY]
Serowe ptysie z suszonymi pomidorami
Serowe ptysie z suszonymi pomidorami Składniki: 125 ml mleka 125 ml wody 100 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru 150 g mąki pszennej 3 jajka 70 g sera gruyère szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, wodę. Dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła. W tym czasie przesiewamy mąkę do misy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy stopniowo, w 3 partiach mąkę do mleka i energicznie mieszamy. Tworzymy "zasmażkę", którą podgrzewamy przez minutę na małym ogniu. Rondelek zestawiamy z ognia i dodajemy w partiach jajko, dokładnie mieszając masę. Na koniec masę przyprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem cayenne. Dodajemy także starty na małych oczkach, ser. Tak przygotowaną masę ptysiową przekładamy do szprycy i wyciskamy na papierze do pieczenia małe, zawinięte ptysie. Ptysie na pergaminie umieszczamy w małych odstępach. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy serowe ptysie przez 15-17 minut, aż się zarumienią. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce. Ptysie przekładamy pesto z suszonych pomidorów i świeżą bazylią. Podajemy na zimno. Pesto z suszonymi pomidorami Składniki: 7 suszonych pomidorów mały ząbek czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca garść świeżej bazylii 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów szczypta soli świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Składniki pesto umieszczamy w wysokim naczyniu. Miksujemy na gładką pastę za pomocą blendera. Pastą z suszonych pomidorów przekładamy ptysie.