18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa grzybowa z dorszem

Składniki, 4 porcje:

Ryba:
•	4...
fot. archiuwm

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia [PRZEPISY]

Zupa grzybowa z dorszem Składniki, 4 porcje: Ryba: • 4 kawałki dobrej jakości filetów z ryby (np. dorsz, ale może być morszczuk i sandacz) • sól, pieprz, oliwa Grzyby: • 200 g mrożonych podgrzybków lub borowików (mogą być kurki lub rydze) • 200 g boczniaków • 3 łyżki tłuszczu (np. oliwy, masła, masła klarowanego) • 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki • szczypta soli Bulion: • 4 szklanki wody • 8 łyżek sosu sojowego • 1 szklanka sake lub białego wina (polecam sake może być nawet tańsze od białego wina i jest do kupienia w wielu sklepach z alkoholem) • 1/2 łyżeczki cukru • 3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki • 1 nieduża cebula, pokrojona na cienkie paseczki • 1 łyżeczka lub więcej do smaku pieprzu syczuańskiego • 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki w proszku Dodatki: • szczypiorek • ugotowany ryż (np. do sushi, jest do kupienia w wielu sklepach, sprzedawany przez popularną firmę o ogólnokrajowym zasięgu) Przygotowanie: Bulion: do garnka wlać wodę, sos sojowy, sake, dodać cukier, czosnek, cebulę, pieprz syczuański, paprykę w proszku. Zagotować, gotować jeszcze przez 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie odstawić na 10 minut. Grzyby mrożone rozmrozić, najszybciej pod ciepłą wodą. Osuszyć i pokroić na kawałki. Boczniaki opłukać, osuszyć i również pokroić. Na patelni podgrzać tłuszcz, dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Zrumienić na umiarkowanym ogniu. Dodać boczniaki i mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu. Boczniaki powinny zmięknąć i wypuścić nieco soku. Dodać grzyby mrożone, dodać szczyptę soli i smażyć, a w zasadzie dusić dalej przez około 5-7 minut aż grzyby będą miękkie. Powinny wytworzyć gęsty sos, nie smażyć się, nie rumienić, tylko dusić. Na koniec do grzybów wlać bulion i razem zagotować. Ryba: Filety z ryby rozmrozić, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ugotować na parze. Można też rybę oprószyć mąką i usmażyć na patelni na oliwie.

Zobacz również

"Liczy się to, co w sieci". Trenerzy podsumowali mecz Górnika z Odrą

"Liczy się to, co w sieci". Trenerzy podsumowali mecz Górnika z Odrą

Gol Krychowiaka pomógł pokonać obrońcę tytułu i zachować szanse na utrzymanie w lidze

Gol Krychowiaka pomógł pokonać obrońcę tytułu i zachować szanse na utrzymanie w lidze

Polecamy

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników