Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia [PRZEPISY]
Ryba w porach i pieczarkach Składniki: - 500g ryby soli - 1 por - 20g margaryny - 100g pieczarek - 1/4 szklanki białego wina - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - sól - pieprz biały - posiekana natka pietruszki Szybkie i smaczne danie z ryby. Etapy przygotowania: Jak uniknąć przedświątecznych przygotowań? Poznaj męskie wymówki [PORADNIK] Rybę najlepiej użyć świeżą, jeśli mamy mrożoną wcześniej ją rozmrażamy i odlewamy wodę. Oczyszczoną rybę dzielimy na małe kawałki (kroimy w kostkę). Pora myjemy i siekamy na cienkie paski. Margarynę rozpuszczamy na patelni i dusimy na niej rybę razem z porem przez około 10 minut. Pieczarki myjemy i obieramy, drobno kroimy - dodajemy do ryby wraz z winem i dusimy jeszcze 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą i białym pieprzem, hartujemy łyżką sosu z ryby i dodajemy na patelnie. Mieszamy już nie gotując. Rybę podajemy posypaną natką pietruszki.