18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto pierogowe:
	4 szklanki...
fot. archiwum

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia [PRZEPISY]

Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto pierogowe:  4 szklanki mąki  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki oleju  około 2 szklanek ciepłej wody Farsz:  1 słoik litrowy suszonych grzybów  1 kg kiszonej kapusty  1 marchewka  1 pietruszka  sól i pieprz  3 łyżki oliwy  3 cebule, pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć. Jak uniknąć przedświątecznych przygotowań? Poznaj męskie wymówki [PORADNIK] Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce. Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

Zobacz również

Górnik i Raków walczą o awans do europejskich pucharów. Zobaczcie jakie mają szanse

Górnik i Raków walczą o awans do europejskich pucharów. Zobaczcie jakie mają szanse

Czarne chmury nad İkbal. Wszyscy dowiadują się, co naprawdę ma na sumieniu!

Czarne chmury nad İkbal. Wszyscy dowiadują się, co naprawdę ma na sumieniu!

Polecamy

Czym jest plagiat? Jakie są konsekwencje plagiatowania? Rozmowa z dr Raubo

ROZMOWA
Czym jest plagiat? Jakie są konsekwencje plagiatowania? Rozmowa z dr Raubo

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!

Jak przechowywać opony? Nie popełnij tych błędów

Jak przechowywać opony? Nie popełnij tych błędów