MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na kapustę wigilijną:...
fot. pixabay.com

12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Zobacz, o jakich daniach nie możesz zapomnieć

5. Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami

Składniki na kapustę wigilijną:

1 kg kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych leśnych moczonych kilka godzin w wodzie
1 cebula
sól i pieprz do smaku

Jak przygotować kapustę wigilijną?

Zacznij od przygotowania grzybów. Odcedź je z wody, w której moczyły się przez kilka godzin lub całą noc i wypłucz. Ponownie zalej świeżą wodą i gotuj ok. 40 min.

Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.

Kapustę odciśnij i jeśli jest bardzo kwaśna to ją wypłucz. Zalej kapustę wodą z grzybów i gotuj do miękkości ok. 45 min. Odcedź.
Kapustę i grzyby drobno posiekaj.
Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby i chwilę podsmaż. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zobacz również

Ruszył Festiwal Etnotyngiel w Kielcach. Są konkursy i piknik. Zobaczcie zdjęcia

Ruszył Festiwal Etnotyngiel w Kielcach. Są konkursy i piknik. Zobaczcie zdjęcia

Dwie bohaterki z Jastrzębia-Zdroju. Nastolatki uratowały życie mężczyzny

Dwie bohaterki z Jastrzębia-Zdroju. Nastolatki uratowały życie mężczyzny

Polecamy

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE