3 z 12
Poprzednie
Następne
12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół. Przepis na pierogi, kutię, barszcz, rybę [PRZEPISY]
Kluski z makiem - przepis
Kluski z makiemSkładniki: 30 dag mąki, 1 szklanka maku, 3 łyżki miodu,1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rodzynek,1 łyżka siekanych orzechów laskowych, woda,sól Przyrządzanie: Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, rozwałkować, oprószyć mąką i pokroić na małe kwadraciki, ugotować, przelać na sitku zimną wodą, przecedzić. Mak sparzyć wrzącą wodą, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, wymieszać dokładnie z miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami, siekanymi orzechami laskowymi i delikatnie połączyć z kluskami. Czytaj też: Karp - cena 2015, gdzie kupować? Ile kosztuje? Zobacz przegląd!