MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Ulica Folwarczna w Miejscu, w gminie Spytkowice, będzie doświetlona

Ulica Folwarczna w Miejscu, w gminie Spytkowice, będzie doświetlona

Jest nowy wniosek o rozbiórkę koszalińskiego "Związkowca" [ZDJĘCIA]

Jest nowy wniosek o rozbiórkę koszalińskiego "Związkowca" [ZDJĘCIA]

Polecamy

Tragiczna śmierć 27-latka w sortowni śmieci na Żeraniu. Jest akt oskarżenia

Tragiczna śmierć 27-latka w sortowni śmieci na Żeraniu. Jest akt oskarżenia

Zbliża się IV Bemowski Piknik Naukowy. Wstęp wolny dla wszystkich warszawiaków

Zbliża się IV Bemowski Piknik Naukowy. Wstęp wolny dla wszystkich warszawiaków

Kolejne zmiany w SKM. Pociągi linii S2 i S20 wróciły na swoją stałą trasę

Kolejne zmiany w SKM. Pociągi linii S2 i S20 wróciły na swoją stałą trasę