Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

A bite of China. Przed nami największy chiński festiwal kulinarny w Warszawie [ZDJĘCIA]

Sylwia Arlak
Sylwia Arlak
Krystian Dobuszyński
Jeśli lubicie wschodnią kuchnię, a chińską uważacie za najlepszą z nich, to wydarzenie jest dla was. A bite of China to największy chiński festiwal kulinarny w Warszawie. Dania w promocyjnych cenach zjemy w aż 12 restauracjach w stolicy. Dalsza część artykułu poniżej.

Przez żołądek do serca

Jak mówi chińskie przysłowie: „_Zwykłemu ludowi jedzenie zastępuje niebo_”. Na wschodnie wiedzą też, że jedzeniem łatwiej trafić do czyjegoś serca. Nie trzeba jechać do Chin, aby się o tym przekonać. W dniach 18-22 września mieszkańcy stolicy będą mogli udać się w daleką podróż nie oddalając się od domu. Wszystko za sprawą Festiwalu Kulinarnego A bite of China odbywającego się w dwunastu warszawskich restauracjach oferujących dania kuchni chińskiej.

Restauracja Cesarski Pałac, Parnik, Restauracja Bliss, Modern China, Pańska 85, Dynasty Restaurant.pl, XingLong, Restauracja Tian House, Great Wall Restauracja, Restauracja Pekin Duck, ShangHai Garden oraz Tang Hotpot zapraszają do odkrywania nowych smaków. Co ważne, w czasie trwania festiwalu w każdym z lokali otrzymamy 10 procent rabatu na zamówienia. Niektóre z nich przygotowały też specjalne menu.

Cesarski Pałac znany jest z pysznej kaczki po pekińsku czy tofu na ostro. Jak mówi nam właściciel lokalu, Guo Changzghu, kuchnia to nie jedyne co ma do zaoferowania. - Nie chodzi tylko o to, aby skosztować chińskich potraw, ale także o to, aby poczuć klimat dalekiego kraju, jego specyficzny nastrój. U nas możecie poczuć się jak na wschodzie za sprawą oryginalnego wystroju – podkreśla Changzghu i dodaje: - Nasza restauracja ma już 20 lat, więc większość gości doskonale wie po jakie smaki przychodzi. Jeśli jednak ktoś odwiedza nas po raz pierwszy, chętnie mu doradzamy w wyborze.

Zobaczcie nasze zdjęcia z restauracji Cesarski Pałac

Festiwal organizowany jest przez Ambasadę Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce przy współpracy z Biurem ds. Obywateli Chińskich za Granicą Rządu Ludowego Prowincji Shandong. Pretekst? Uczczenie 70. rocznicy utworzenia Chińskiej Republiki Ludowej oraz nawiązanie chińsko-polskich relacji dyplomatycznych. Organizatorzy wydarzenia chcą przybliżyć mieszkańcom Warszawy chińską kulturę, której ważnym elementem jest chińska kuchnia. Popisowe dania przygotowywane przez wybitnych szefów kuchni, serwowane w najlepszych restauracjach mają rozbudzić nasz apetyt.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto