Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Akcja Gotuj z MM-ką kolejne przepisy

Redakcja
I mamy kolejne przepisy. Aski przesłał zestaw przepisów, na które już można głosować!

Zapiekane BrokułyBrokuły zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne. Mogą być przez to stosowany w wielu dietach odchudzających.Podobnie jak kalafior można je jadać gotowane oraz surowe.To troszkę niedoceniane warzywo stosunkowo rzadko gości na naszych stołach, stąd moja propozycja na smaczny obiad czy kolację. Przepis sprawdza się w sytuacji, gdy niespodziewanie „zwalą" nam się goście na podłogę ;))Składniki :Brokuły - ok. 0,5 kgCiasto francuskie 1 opakowanie2 jajka2 serki topione, mogą być różne smaki, może być pleśniowy, ja używam serek topiony z szynkąser żółty – również można użyć różnych serów, to co nam zostało w lodówce.wegeta, pieprz, sól.Sos:3-6 ząbków czosnku, zależy kto jaki lubi.majonez 3 łyżkimały jogurt naturalnykoper – świeży lub mrożony, dużo !pieprz, sólBrokuły blanszujemy w osolonej wodzie. Ucieramy żółty ser na grubej tarce, następnie dodajemy serki topione, wegetę, 2 jajka, sól, pieprz i wyrabiamy z tego masę(foto). Masę „dzielimy" na pół.Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim, na jego spód wykładamy połowę masy serowej, na nią układamy brokuły, które z góry przykrywamy drugą połową masy serowej(foto).Następnie całość zawijamy szczelnie ciastem francuskim(foto).I tak przygotowane brokuły są gotowe do zapiekania. Pieczemy ok. 1 godz w temperaturze 170 stopniPo upływie ok. 40 min. kontrolujemy proces pieczenia by potrawa nie przypiekła się za bardzo np., z góry można przykryć pod koniec pieczenia, folią aluminiową. Wszystko zależy od piekarnika.Sos :Mieszamy składniki i gotowe :))Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.10 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT. SŁODKOŚĆ NA CIEPŁOCiastko jest bardzo proste w przyrządzeniu, jednocześnie niesamowite, zaskakujące ;)Składniki :200 g czekolady (najlepiej gorzkiej)200 g masła (może być margaryna Kasia)200 g mąki np. tortowej200 g cukru4 jajka całe4 żółtka8 filiżanek, miseczek lub innych naczynek do zapiekaniaNaczynka (miseczki, filiżanki) smarujemy masłem i oprószamy ich środek kakao ( kawa też jest super).Masło i czekoladę rozpuszczamy w małym garnuszku.Jajka+cukier+żółtka+cukier ubijamy na puszystą masę, do ubitej masy dodajemy mąkę i rozpuszczoną czekoladę z masłem.Całość dokładnie mieszamy i rozlewamy do naczynek, zapełniając je do 3/4 objętości a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.Ciastka pieczemy w piekarniku w 185 stopniach przez 15-20 minut.Cały "bajer" w zapiekaniu polega na tym, by ciastka upiekły się... ale nie tak do końca, tak by ze środka wypłynęła nam ciepła, pyszna masa ;))Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.9 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT. SINE KLUSKI Z KAPUSTĄ Nie jest to szybka potrawa, ale zapewniam, że warta jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Nauczyłem się jej od swojej mamy a Ona od swojej ... można powiedzieć rodzinna potrawa :))Przygotowanie potrawy możemy podzielić na trzy etapy.Etap 1 – mięso.Jeśli mamy czas, to najpierw peklujemy mięso kilka dni wcześniej. Jeżeli czasu jest mniej to chociaż na dobę umieszczamy mięso w marynacie (olej, zioła, czosnek). Tak przyprawione mięso smażymy, ja wkładam mięso do garnka (brytfanny) i pod przykryciem smażę w piekarniku. Po wyjęciu mięsa, odlewam olej a na bazie „przypalonych" przypraw robię sos. Dolewam wody, dodaję przyprawy, czosnek i zagęszczam całość po czym w tym sosie duszę (już na gazie) pokrojone w plastry mięso.Etap 2 – kapusta.Najpierw smażę na smalcu (koniecznie smalec) pokrojone kiełbaski (frankfurterki, polska lub bydgoska) + małą cebulkę. Następnie dodaję pokrojoną, kiszoną kapustę, całość zalewam wodą tak, że jest prawie nią przykryta. Dusimy mieszając. Gdy woda odparuje smażymy kapustę, w razie potrzeby dodajemy łyżkę smalcu. Kapusta musi być dobrze podsmażona. Doprawiam do smaku vegetą, pieprzem i przyprawą do kapusty.Etap 3 – sine kluski.Ok. 1,5 kg ziemniaków dzielimy na pół. Jedną połowę gotujemy a następnie ubijamy(rozdrabniamy), drugą połowę miksujemy (jak na placki ziemniaczane) wraz z 1 cebulą i 2 ząbkami czosnku. Zmiksowaną masę umieszczamy w gazie (do kupienia w aptekach) i odsączamy bardzo dokładnie. Ja wieszam gazę na kranie na ok. 1-2 godz. co jakiś czas wyciskając.Gdy ugotowane ziemniaki ostygną a zmielone odsiąkną, łączymy obie masy. Dokładnie mieszamy dodając jajko, sól, pieprz i mąkę. Masa musi być dosyć „zbita".Ręcznie lepione kluski wrzucamy do wrzątku, po kilka sztuk, odławiamy gdy wypłyną, sprawdzamy czy nie są za miękkie, w razie potrzeby dodajemy mąkę a idzie jej całkiem sporo.Z garnka z mięsem odlewam chochelkę sosu i do tego garnka wkładam ugotowane kluski.Pracy przy tej potrawie jest całkiem sporo, ale warta jest wysiłku, no i mamy obiad co najmniej na dwa dni ;)) Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.11 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT. SAŁATKA Z MAKARONEMCzyli szybkie, tanie i co najważniejsze smaczne jedzenie. Idealne danie gdy w drzwiach nagle pojawią się goście ;)Składniki- makaron- jaki tam nam akurat w szafce zalega- por- szynka- puszka kukurydzy- śmietana- majonez- 1-2 ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku.Ugotowany makaron odstawiamy, by ostygł.Por kroimy najlepiej całe „krążki" lub większe paski, szynkę kroimy na nie za duże paski i wszystko mieszamy dodając kukurydzę, makaron i sos ze śmietany i majonezu z rozdrobnionym czosnkiem. Proporcje sosu to 1 łyżka śmietany na 2 łyżki majonezu (lub wielokrotność) Sosu dodajemy tak akurat ;) jak komu pasuje i jak kto lubi, ja robię tak, że całość nie pływa w tym sosie jest, że tak powiem "bardziej pomazana" nim.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem pamiętając, że makaron był gotowany w solonej wodzie.I już :))Podajemy na zimno. Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.8 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT. KURCZAK W MAGINa ok. 1 kg (skrzydełek, udek) mięsa4 łyżeczki cukru4 łyżeczki magi4 łyżeczki sosu sojowego4 ząbki czosnkuLub można proporcjonalnie do ilości mięsa i wielkości garnka, dodać po 1 łyżeczce w/w produktów.Można obrać ze skórki lub nie, jak kto lubi ;)W płaskim garnku lub patelni mieszamy składniki, aż do rozpuszczenia cukru i wrzucamy do tego umyte(wiadomo) mięso.Dusimy ok. 40 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Uważać tylko by nie przypalić w razie potrzeby można podlać wodą lub magi.Mięso będzie całe "otulone" sosem. Z doświadczenia polecam jasny sos sojowy ale to już jak kto lubi, można też przyprawić pieprzem tylko nie solić !Podawać z ciemnym ryżem, kaszą kus-kus lub z pieczonymi ziemniakamiSmacznego :) Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.7 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT. GYROSGyros to smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa. Doskonale sprawdza się jako danie główne, przystawka czy dodatek np. do grilla.Składniki :4 piersi z kurczaka1 przyprawa do gyrosamajonez1 ząbek czosnkukeczup5-6 ogórków konserwowych2 spore cebulepuszka kukurydzykapusta pekińska lub sałata lodowaMięso kroimy w spore kostki, które podsmażamy na małej ilości oleju. Rozpuszczoną w pół szklance wody przyprawę do gyrosa dodajemy do podsmażonego mięsa i gotujemy aż woda wyparuje a przyprawa przylgnie do mięsa.Cebulę i ogórki kroimy w kostkęI już można przystąpić do układania. Na dno kładziemy mięso, następnie warstwami :- mięso polewamy keczupem, nie za dużo i nie za mało- na keczup sypiemy cebulę- na cebulę ogórek- na ogórek kukurydzę- na kukurydzę keczup- na keczup majonez - ja do majonezu dodaję ząbek czosnku, troszkę soli i pieprz- na samą górę kładziemy pokrojoną kapustę pekińską lub sałatę lodową i gotowe.Nakładamy tak aby nabrać wszystkie warstwy, zapewniam, że smakuje cudnie ;) Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.12 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT. Przypominamy, że nagrodzimy trzy pierwsze osoby zestawem o łącznej wartości 170 zł (grill w kształcie piłki i kosz z przyprawami PRYMAT).Akcja trwa do 21 czerwca Więcej informacji znajdziesz TUTAJ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto