Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Alternatywa dla kiełbasy z grilla (PRZEPISY)

AS
Grillowanie jest modne i wygodne - nie wymaga dużo pracy i dobrze smakuje, a przy okazji spędzamy czas na świeżym powietrzu. Co przyrządzić, by nie zawsze jeść kiełbasę? Sprawdź!

Kiełbasa na grilla jest najprostszym i najpopularniejszym rozwiązaniem. Jeżeli znudziła Ci się ta zwykła, spróbuj przyrządzić kiełbasę białą. Warto też ułożyć na ruszcie kaszankę - w folii aluminiowej lub bez.

Przysmakiem łatwym w przygotowniu są szaszłyki. Każdy może zrobić je z tym, co lubi - kurczakiem, karkówką, kiełbasą, boczkiem oraz dużą ilością warzyw (przede wszystkim cebulą i papryką). Grillują się one dość długo, ale warto poczekać na efekt.

Ciekawą prozpozycją jest kurczak w marynacie sojowo-miodowej, którego przyrządzi każdy - nawet ten, który do gotowania ma dwie lewe ręce. By go przygotować potrzebujemy szklankę sosu sojowego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę kminku mielonego, dwie łyżki miodu oraz kilka ząbków czosnku. Wszystko mieszamy ze sobą (czosnek bardzo drobno kroimy), moczymy w tym piersi z kurczaka i zostawiamy na noc w lodwóce. Później grillujemy i delektujemy się smakiem.

Jeżeli szukasz bardziej wyszukanych smaków, zoabacz jak przyrządzić na grilla POLĘDWICĘ WIEPRZOWĄ Z PIECZONYMI JABŁKAMI.

Każdemu, komu grillowanie już się znudziło polecamy kociołek żeliwny, ale to propozycja dla cierpliwych. Przygotowanie w nim potraw zajmuje dużo czasu, ale ich smak jest niepowtarzalny.

By zrobić kociołek niezbędne jest miejsce na ognisko, w którym go postawisz. Rozpal ognisko, zrób duży żar i rozgarnij go tak, by ogień delikatnie smagał boki naczynia, nie jego spód. Postaw kociołek, poczekaj aż z środka wyleci para i "piecz" go jeszcze przez około 30 - 40 minut.

A co dać do środka kociołka? Co ważne, cały należy wyłożyć liśćmi kapusty (by jedzenie się nie przypaliło). Na to połóż grube plastry boczku i wysypuj warstwami warzywa - cebulę, marchewkę, ziemniaki, pietruszkę. Między warzywa wsyp kiełbasę pokrojoną w plasterki grubości ok. 1 cm. Na wierzchu połóż kapustę, przymocuj żeliwną pokrywę, postaw w ognisku i czekaj na efekty.

A CO TY PRZYRZĄDZASZ NA GRILLA? WYŚLIJ PRZEPIS (NAJLEPIEJ ZE ZDJĘCIEM) NA ADRES [email protected]. OPUBLIKUJEMY GO W SERWISIE, A DLA AUTORÓW NAJLEPSZYCH RECEPTUR PRZYGOTUJEMY NIESPODZIANKĘ!!

Sprawdź, gdzie i po ile kupisz grilla we Wrocławiu

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto