Antyoksydanty dla zdrowia: 10 polecanych przeciwutleniaczy, ich działanie i najlepsze źródła © pasja100/pixabay.com
[1/12]

Antyoksydanty dla zdrowia: 10 polecanych przeciwutleniaczy, ich działanie i najlepsze źródła

Antyoksydanty to obszerna grupa związków o podobnym działaniu, ale całkowicie zróżnicowanej budowie i dodatkowych funkcjach w organizmie. Należą do nich dobrze znane witaminy A, C i E niektóre związki mineralne czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3.

W świecie roślin istnieją też jednak setki tysięcy innych związków o działaniu antyoksydacyjnym, które często odpowiedzialne są za ich kolor (tzw. pigmenty roślinne – zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony, fioletowy) i mają cenne działanie w organizmie.

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, charakteryzuje zdolność zakańczania w organizmie reakcji utleniania (oksydacji) wywołanych przez wolne rodniki – niestabilne i niezwykle reaktywne cząstki, które zapoczątkowują w komórkach lawinowe reakcje niszczące ich struktury i budujące związki.

Uważa się, że związki będące źródłem tych rodników, tzw. oksydanty, które wywołują przewlekłą reakcję zapalną w organizmie, są jedną z ważniejszych przyczyn starzenia się organizmu, a także rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zapalenia stawów, demencji, osteoporozy czy niektórych nowotworów.

Co jednak ważne, antyoksydanty powinny być spożywane wraz z minimalnie przetworzoną żywnością, ponieważ dostarczanie ich w formie suplementów diety nie przynosi tak korzystnych efektów, a najczęściej związane jest z występowaniem skutków ubocznych. Dowiedziono, że oczyszczone źródła przeciwutleniaczy i ich syntetyczne formy zwłaszcza przy zwiększonych dawkach mogą nasilać rozwój chorób, w tym również raka.

Spośród ogromu odkrytych związków przeciwutleniających polecamy 10 z tych bardziej znanych, dla których wykazano prozdrowotne działania w szczególnie ważnych dziedzinach ochrony zdrowia.

SPRAWDŹ, które antyoksydanty warto spożywać szczególnie często!

Antyoksydanty to ochronne związki pochodzące głównie z roślin, które są coraz bardziej docenianym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Łączy je zbawienna cecha ograniczania stanów zapalnych, związanych z degeneracją komórek i procesami starzenia. Polecamy 10 najbardziej znanych przeciwutleniaczy innych niż witaminy, podajemy korzyści z ich spożywania i najlepsze źródła.