Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Arkadia na Widelcu. W ramach bezpłatnych warsztatów szykują kulinarną rewolucję!

red
Arkadia na Widelcu. W ramach bezpłatnych warsztatów szykują kulinarną rewolucję!
Arkadia na Widelcu. W ramach bezpłatnych warsztatów szykują kulinarną rewolucję! mat. pras.
Arkadia na Widelcu, to bezpłatne warsztaty kulinarne, które odbywają weekendami w największej w Warszawie galerii handlowej. O kulinarnej rewolucji, szkole gotowania i twórczych zajęciach dla dzieci rozmawiamy z Grzegorzem Łapanowskim, ambasadorem strefy Grand Kitchen w Arkadii.

W ramach cyklu „Arkadia na Widelcu” chcą Państwo promować postawy prozdrowotne u dzieci i ich rodziców. Czy chcą Państwo w ten sposób zwrócić uwagę na złą dietę stosowaną już przez małe dzieci w Polsce?

Grzegorz Łapanowski: Nie chodzi jedynie o dzieci, ale o całe społeczeństwo. Powinniśmy się uczyć, rozwijać, szukać sposobów na to, by w tym zagonieniu mieć czas na tak ważną dziedzinę, jaką jest żywienie. Jeśli chodzi o edukację żywieniową, zauważamy takie zjawisko, że rodzice często zrzucają odpowiedzialność na szkołę, a szkoła na rodziców. Dorośli często są zagonieni i sami byle co jedzą, a dieta ich dzieci jest niestety odzwierciedleniem tego, co sami wybierają.

Kilka lat temu założyłem Fundację Szkoła na Widelcu, by uczyć ludzi, że warto jest dobrze jeść. Od prawie roku współpracujemy z Arkadią. Wspólnie tworzymy niesamowity długofalowy projekt – „Arkadia na Widelcu”. W wybrane soboty spotykamy się z dziećmi na bezpłatnych warsztatach kulinarnych. To zajęcia, podczas których przy okazji dobrej zabawy, jaką jest gotowanie, dzieci otrzymują dużą dawkę wiedzy o produktach i zasadach prawidłowego stylu życia. 

Warsztaty, które odbywają się w ramach akcji, koncentrują się na zdrowej żywności. Jakie wartości chcą Państwo przekazać?

Każde zajęcia mają temat przewodni, za nami już między innymi: lekcja o pomidorze, dyni, ziemniaku, karnawałowe party czy manufaktura dobrych słodyczy. Chcemy pokazywać, że dieta bogata w warzywa i owoce może być fajną i smaczną przygodą. Łamiemy też stereotyp, że dzieci nie chcą poznawać nowych rzeczy. Zwracamy uwagę na to, jak ważne jest wspólne spożywanie posiłków. Nasze kulinarne zajęcia zawierają w sobie często lekcję geografii, historii i przyrody.

Czy w czasie akcji będzie okazja, żeby nauczyć się gotować?

Zdecydowanie tak. Dzieci, które biorą udział w zajęciach regularnie, zdecydowanie pewniej poruszają się w naszej kuchni, świetnie kroją, znają coraz więcej produktów. Po każdych zajęciach dzieci otrzymują wkładkę do segregatora z przepisami, aby utrwalać zdobytą wiedzę. Ale co najważniejsze, powtarzają później przepisy w domu z całą rodziną. Chwalą nam się, co udało im się ugotować, są z siebie naprawdę dumne.

Warsztaty są przeznaczone zarówno dla dzieci, jak i dla młodzieży. W jaki sposób zajęcia będą dostosowane dla najmłodszych, a w jaki sposób odnajdą się w nich starsi uczestnicy?

Na zajęcia zapraszamy dzieci od 5. do 15. roku życia, to duży przedział wiekowy. Czasami przy stole warsztatowym spotykają się ci, co ledwo wystają zza stołu z tymi, którzy naprawdę wiele już potrafią. Jest to dla nas wyzwanie, aby nikt na naszych zajęciach się nie nudził. Dlatego zawsze rozpisujemy tak przepisy, aby były w nich rzeczy trudniejsze, zarezerwowane dla młodzieży, i łatwiejsze, dla najmłodszych uczestników. Z drugiej strony widzimy na zajęciach, jak starsi chętnie pomagają młodszym, kiedy ci sobie nie radzą. 

Każde zajęcia mają swój temat przewodni. Na czym chcą Państwo skupić się ustalając tematy warsztatów?

Idziemy zgodnie z kalendarzem – zarówno sezonowym, jak i okolicznościowym. W okresie świątecznym lepiliśmy pierogi i jedliśmy śledzia. W październiku jedliśmy pyszne pomidory, a w grudniu kisiliśmy z dziećmi kapustę. Chcemy uczyć je wartościowych rzeczy, takich, które naprawdę pozwolą im dobrze jeść na co dzień. 

W jaki sposób można zapisać się na warsztaty i sprawdzić, kiedy odbędzie się następne spotkanie?

Wszystkie informacje o zajęciach można znaleźć na stronie internetowej arkadia.grandkitchen.pl. Zachęcamy do obejrzenia zdjęć, na nich widać, jak dużo radości płynie z tych warsztatów. Z Kartą Stałego Klienta Arkadii można sprawdzić przepisy z poprzednich zajęć, do czego serdecznie zachęcamy. Na pewno każdy znajdzie coś pysznego dla siebie. Zapraszamy serdecznie do „Arkadii na Widelcu”. 

Darmowe warsztaty odbywają się w soboty. Rejestracja odbywa się za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego on-line na stronie grandkitchen.pl (który dostępny jest od poniedziałku do czwartku) lub w Punkcie Rejestracji w Arkadii w dniu warsztatów.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto