Liczba polskich restauracji uwzględnionych w Czerwonym Przewodniku Kulinarnym Michelin „Main Cities of Europe 2014” wzrosła o cztery lokale. To jeden z najbardziej prestiżowych rankingów europejskich restauracji.
Sprawdźcie też: Najdroższe restauracje w Warszawie. Ile trzeba mieć w portfelu by zjeść po królewsku?
Gwiazdka Michelin jest wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji. O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość dopiero po uregulowaniu rachunku.
W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor. W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny.
Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje restauracje z 46 miast w 20 krajach Europy. „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100. Jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.
Polska oszalała na punkcie morsowania!