Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Âu Lạc - Oriental & Vegetarian Bar. Chrupiący ocean, tofu w panierce i wegańskie sajgonki. Prawdziwa uczta dla osób na diecie roślinnej

Ewelina Żółkowska
Tofu w chrupiącej panierce, pieczeń wegańska, czy kotlet sojowy z algami przypominający smak ryby - to tylko niektóre z pozycji, jakie można dostać w niepozornym "chińczyku", który znajduje się na ul. Chmielnej w Warszawie. Âu Lạc - Oriental & Vegetarian Bar to wege potrawy w niecodziennej odsłonie. Szczegóły w artykule poniżej.
Tofu w chrupiącej panierce, pieczeń wegańska, czy kotlet sojowy z algami przypominający smak ryby - to tylko niektóre z pozycji, jakie można dostać w niepozornym "chińczyku", który znajduje się na ul. Chmielnej w Warszawie. Âu Lạc - Oriental & Vegetarian Bar to wege potrawy w niecodziennej odsłonie. Szczegóły w artykule poniżej. fot. facebook.com / aulac
Tofu w chrupiącej panierce, pieczeń wegańska, czy kotlet sojowy z algami przypominający w smaku rybę - to tylko niektóre z pozycji, jakie można dostać w niepozornym "chińczyku", który znajduje się na ul. Chmielnej w Warszawie. Âu Lạc - Oriental & Vegetarian Bar to wege potrawy w niecodziennej odsłonie. Szczegóły w artykule poniżej.

Âu Lạc to niewielkie, niepozorne miejsce znajdujące się na ul. Chmielnej 10, które na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się spośród innych barów orientalnych w okolicy. Jednak jest to jedyne miejsce z kuchnią typowo azjatycką wegańską i wegetariańską w ścisłym centrum Warszawy. Od godziny 10:00 do 21:00 możecie w nim dostać pozycje typowo wege oraz standardowe dla "chińczyków".

Atmosfera lokalu, gdy w godzinach wieczornych zasiada tu grono bywalców i tych, którzy w Au Lac przychodzą pogawędzić i smacznie zjeść, przywodzi na myśl bardziej kawiarnię niż bar azjatycki. Można poczytać tu jedną z wystawionych na półkach z przodu lokalu książek czy gazet.

Prawie każde danie jest w wersji wege. W menu jest oddzielna kategoria dla tofu, które dostaniecie w dziesięciu różnych odsłonach. Najciekawsze z nich to "Tofu Chrupiące" (15 zł), które przypomina panierkę z KFC, czy "Tofu w cieście z ananasem" (15 zł).

Kolejną pozycją są dania z kotletami sojowymi i algami morskimi, które trudno odróżnić od smaku prawdziwej ryby - np. "Chrupiący ocean - chrupiąca ryba wegańska z warzywami i koperkiem" (18 zł) czy "Ryba wegańska w sosie Kho To w sosie sojowym (16 zł).

Dostaniecie tutaj również wegańskie krewetki, zupy, sajgonki i wegetariańskie "Pho" w rożnych odsłonach. Do większości dań podawany jest ryż, ale można go zamienić na makaron, również w wersji sojowej. W menu znajdują się także napoje, desery (banany w cieście) i różnego rodzaju przekąski.

Porcje są duże, ceny adekwatne i przyzwoite. Kto nie próbował, niech nadrobi.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto