Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Babka szafranowa na Wielkanoc

redakcja
redakcja
aronia-wiemcojem.blogspot.com
Zapraszamy do zrobienia przepysznej babki szafranowej na Wielkanoc.

Składniki:okrągła forma z kominkiem o śr. 22cm12 żółtek1 jajko600g mąki200g masła150ml mleka180g cukru80g świeżych drożdży50ml spirytususzczypta szafranuskórka otarta z jednej pomarańczy0,5 łyżeczki pasty z waniliiszczypta solicukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Rozkrusz w moździerzu nitki szafranu, przesyp do małego słoiczka i i zalej spirytusem. Szczelnie zakręć i odstaw, najlepiej na całą noc.Wsyp do garnka cukier (odsyp 1 łyżkę do przygotowania zaczynu) i szczyptę soli. Dodaj żółtka i jajko. Postaw na maleńkim płomyku gazu i podgrzewaj, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Jej temperatura nie może przekroczyć 80°C, bo się zważy. Odstaw do przestudzenia.Roztop w rondelku masło. Weź pędzelek i bardzo dokładnie wysmaruj nim formę do babki, nie zapominając o kominku. Oprósz mąką.Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko, żeby było letnie i wlej do misy miksera. Dodaj 100g przesianej mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do wyrośniętego zaczynu dodaj masę żółtkową, resztę mąki, szafran razem ze spirytusem, pastę z wanilii i skórkę otartą z pomarańczy, wcześniej wyszorowanej i sparzonej. Wyrób na gładkie jednolite ciasto. Wlej przestudzone masło (zostaw 4 łyżki do posmarowania upieczonej babki) i jeszcze raz wyrób ciasto. Ciasto w trakcie wyrabiania mikserem tworzy kulę i jest miękkie i plastyczne. Przełóż do przygotowanej formy, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni 3/4 formy wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C, a gdy jeszcze podrośnie, zwiększ temperaturę do 180°. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone. Ostrożnie wyjmij z formy na kratę kuchenną, posmaruj roztopionym masłem i oprósz obficie cukrem pudrem.Więcej smacznych przepisów znajdziesz na blogu aronia-wiemcojem.blogspot.comZapraszamy! 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto