Beyond Burger, Krowarzywa. W Warszawie można zjeść wegańskiego burgera, który smakuje i "krwawi" jak wołowina

Joanna Postrzednik
Joanna Postrzednik
Beyond Burger, Krowarzywa. W Warszawie można zjeść wegańskiego burgera, który wygląda i smakuje jak wołowina
Beyond Burger, Krowarzywa. W Warszawie można zjeść wegańskiego burgera, który wygląda i smakuje jak wołowina domena publiczna / zdj. ilustracyjne
Beyond Burger, Krowarzywa. W Warszawie można zjeść wegańskiego burgera, który do złudzenia przypomina i smakuje jak mięso wołowe. Tzw. Beyond Burger został wymyślony przez amerykański start-up i jest hitem w USA. Od dzisiaj można go także zjeść w warszawskiej restauracji Krowarzywa. Dalsza część informacji poniżej.

Więcej białka niż w burgerze wołowym

Beyond Burger to dobrze znany weganom fast-food, który wyglądem, smakiem i teksturą do złudzenia przypomina krwiste mięso wołowe. Burger został wymyślony i opracowany przez firmę Beyond Meat i jest hitem w Stanach Zjednoczonych. W jego produkcję zainwestował sam Bill Gates, Leonardo DiCaprio, a także były szef McDonald’s, Don Thompson. Od dzisiaj można go także spróbować w Warszawie, a konkretnie w lokalach Krowarzywa - na Hożej, Marszałkowskiej i Jana Pawła II.

Imituje mięso, które "krwawi"

Burger imituje mięso do tego stopnia, że "krwawi" jak najprawdziwszy kawałek mięsa wołowego. To zasługa m.in. soku z buraka. W składzie znajduje się tez bób, olej kokosowy, skrobia ziemniaczana i białka grochu.

ZOBACZ TEŻ: Otwockie świdermajery. Drewniane perły podwarszawskiej architektury [ZDJĘCIA, WIDEO]

Otwockie świdermajery. Zobacz zapomniane perły podwarszawski...

- Beyond Burger to smak tradycyjnego wołowego burgera w wydaniu 100% vegan, a do tego zawiera mega dużo roślinnego białka. Znajdziecie go w nim aż 20 g! To więcej niż zawiera burger wołowy. Jest sycący i świetny dla sportowców. Do tego przepyszny, nie zawiera GMO, soi ani glutenu. Oferta jest tymczasowa, więc trzeba się spieszyć - informuje restauracja Krowarzywa.

- W Beyond Meat wierzymy, że istnieje lepszy sposób na wyżywienie planety. Naszą misją jest stworzenie Future of Protein, oferując rozwiązania masowe, które doskonale zastępują białko zwierzęce białkiem roślinnym. Dążymy do poprawy zdrowia ludzi, pozytywnie wpływając na zmiany klimatu, oszczędzając zasoby naturalne i przestrzegając dobrostanu zwierząt - tak piszą o sobie twórcy Beyond Meat.

Warszawa przyjazna weganom

W 2018 roku StolicWarszawa po raz kolejny została uznana za jedno z najbardziej przyjaznych miast dla wegan. To amerykański HappyCow umieścił nas na prestiżowej liście "vegan-friendly". Uplasowaliśmy się na miejscu 7. wyprzedzając m.in Paryż. Portal docenił nas za powiększającą się bazę restauracji dla wegan. W Warszawie znajdziemy kilkadziesiąt restauracji, kawiarni i sklepów, które dedykowane są weganom.


POLECAMY TEŻ:


Wideo

Komentarze 8

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mnie jako wegańskiego nowicjusza wciąż zadziwia ilość alternatyw do mięsnych kotletów w burgerze. Po zaliczeniu tych klasyków typu tofu czy ciecierzyca natknąłem się na śliwkowo-daktylową opcję w Mango Vegan, bardzo dobry to był wybór i teraz często tam wracam żeby poeksperymentować z nietypowymi połączeniami
G
Gość
Najlepsze burgery mają w krowarzywa, bardzo mi smakują. Może dzisiaj sobie zamówię je przez roomservice na obiad.. Jak tam patrzę na to zdjęcie z burgerem to aż ślinka mi leci :)
Z
ZiZu
Jak szukacie naprawdę fajnego miejsca, gdzie można w spoko cenie dobrze zjeść porządne jedzenie, np. placki ziemniaczane to polecam sie wybrać koło p, Kopernika do PanKejk. Placki domowe, chrupiące, smaczne
G
Gość
Jeśli "ham" w hamburger ma oznaczać szynkę, to hamburger byłby z wieprzowiny a nie wołowiny. Radzę poznać fakty, a nie pisać takie głupoty. Hamburger bo odnosi do Hamburga. Wystarczy zajrzeć na wikipedię, by się tego dowiedzieć.

"The term hamburger originally derives from Hamburg,[1] Germany's second-largest city. In German, Burg means "castle", "fortified settlement" or "fortified refuge" and is a widespread component of place names. The first element of the name is perhaps from Old High German hamma, referring to a bend in a river, or Middle High German hamme, referring to an enclosed area of pastureland.[2] Hamburger in German is the demonym of Hamburg, similar to frankfurter and wiener, names for other meat-based foods and demonyms of the cities of Frankfurt and Vienna respectively.

The term "burger" eventually became a suffix back-formation that is associated with many different types of sandwiches, similar to a (ground meat) hamburger, but made of different meats such as buffalo in the buffalo burger, venison, kangaroo, turkey, elk, lamb or fish like salmon in the salmon burger, but even with meatless sandwiches as is the case of the veggie burger.[3]"

źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Hamburger#Etymology_and_terminology
s
sal
Do komentujących: mówicie, że wegańskiego burgera nie ma, choć leży przed Waszymi oczami. Otóż jest i Wasze zaprzeczanie rzeczywistości jej nie zmieni.
G
Gość
Hamburgera warzywnego nie ma, ale burger już tak. Burgerów jest wiele, np lambburger, beefburger, cheeseburger, może być też cherryburger, jak się postarasz i masz ochotę ;)

Ham to po ang szynka, tak poza tym.
G
Gość
@Pietruch dokładnie tak - to może być co najwyżej Grochowy Placuszek. Albo nawet nie - placuszki to mogą być ziemniaczane. Zatem Grochowy Produkt Do Jedzenia W Bułce z Dodatkami.
P
Pietruch
Trzeba się zdecydować albo je się hamburgera albo warzywa nie ma czegoś takiego jak weganski hamburger
Dodaj ogłoszenie