Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bloggerka gotuje na sylwestra

Teraz Rzeszów
Teraz Rzeszów
teraz rzeszów
Jagna „Juś" Niedzielska z Rzeszowa uwielbia gotować. W internecie od czerwca prowadzi swojego kulinarnego bloga, a z nami podzieliła się przepisami na sylwestrowe przekąski.

- Gotowanie to moja pasja, która zrodziła się z wielkiej miłości do jedzenia. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i tworzyć nowe kompozycje. Pewnego dnia pojawił się pomysł na pisanie bloga. Pomyślałam, dlaczego nie? I tak od czerwca prowadzę bloga o nazwie enlaCocina, na którym umieszczam przepisy i zdjęcia potraw, które przygotowałam. Sprawia mi to wielką frajdę. Cieszę się, że mogę podzielić się z innymi moimi pomysłami - mówi blogerka.Jagna gotowania nauczyła się samodzielnie, gdy zaczęła studia w innym mieście.- Robiąc zakupy, zawsze myślę, co by tu z czym połączyć, tworząc nowy smak. Ostatnio do zupy pomidorowej dodałam soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy. Jak się okazało, eksperyment się udał - śmieje się dziewczyna.- Sylwester to idealna okazja do eksperymentowania w kuchni. Wystarczy trochę chęci i odwagi przy gotowaniu, aby mile zaskoczyć naszych znajomych, przygotowując dla nich coś dobrego – dodaje blogerkaWięcej przepisów na blogu:enlacocina-enlacocina.blogspot.comPesto z pietruszki w pomidorowym dołkuSkładnikipęczek pietruszki,4 orzechy laskowe,4 łyżki oliwy z oliwek,2 łyżki parmezanu,ząbek czosnku,pomidorki koktajlowe,sól, pieprz, ocet balsamiczny do smakuPrzygotowanieNa początku przygotowujemy pesto. Pietruszkę, orzechy, parmezan, czosnek i oliwę ucieramy w blenderze na gładką masę. Ocet balsamiczny możemy dodać po zrobieniu pesto lub na samym początku do wszystkich składników. Pomidorki kroimy na pół, wyciągamy z nich miąższ, a środek wypełniamy gotowym pesto. Tak przyrządzone pomidorki będą idealną przystawką na sylwestrowym stole.Muffiny z kabanosami wypalanymi na spirytusieSkładniki2 szklanki mąki,1 szklanka mleka,100 g rozpuszczonego masła,jajko,2 łyżeczki proszku do pieczenia,drobno posiekane pepperoni,kabanosy,por,spirytus,sól, pieprzPrzygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, jajko, mleko i rozpuszczone masło mieszamy razem, tworząc jednolitą masę. Kabanosy kroimy na grube krążki, które kładziemy na talerzu i polewamy trzema łyżeczkami spirytusu. Podpalamy kabanosy i czekamy, aż spirytus się wypali. Tak przyrządzone kabanosy, posiekaną papryczkę pepperoni i por wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez ok. 30 minut w 200 stopniach C.Sałatka z burakówSkładniki2 średnie buraki,1 pomarańcza,2 garście rucoli,kiełki fasoli mung,pestki granatu,plastry sera pecorino,orzechy włoskie,pół czerwonej cebuli,ocet winny,2 łyżki musztardy francuskiej,3 łyżki oliwy z oliwek,sól, pieprzPrzygotowanie:Buraki gotujemy w skórce przez ok. 30 minut, studzimy i kroimy w ćwiartki. Na talerz kładziemy sałatę, ćwiartki buraków, ćwiartki pomarańczy, piórka cebuli, pestki granatu, kiełki, orzechy i ser. Sos do sałatki tworzymy z musztardy, oliwy, soli i pieprzu. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto