Bursztynowa Bistro. Wariacje na temat sera w samym sercu Warszawy. To jedyna taka restauracja w Polsce

Michał Skorupka
Michał Skorupka
Bursztynowa Bistro. Jedyna taka restauracja w Polsce
Bursztynowa Bistro. Jedyna taka restauracja w Polsce Szymon Starnawski
Bursztynowa Bistro to jedna z tych restauracji, do których nie sposób zawitać tylko jeden raz. Wszystko za sprawą unikalnego klimatu, profesjonalnej obsługi oraz co najważniejsze - niespotykanej w żadnym innym miejscu na gastronomicznej mapie Polski karcie dań. W lokalu przy ul. Nowy Świat 37 w Warszawie zjemy bowiem potrawy, których nieodłącznym składnikiem są rodzime sery długodojrzewające. - To miejsce powstało z myślą o tym, żeby promować to co polskie - mówi manager restauracji Michał Rozkwitalski.

Tradycyjna kuchnia polska, przysmaki rodem z Włoch, potrawy azjatyckie - to jedne z najpopularniejszych wyborów naszych rodaków jeśli chodzi o lunche, obiady i kolacje na mieście. Choć absolutnie zrozumiałym jest to, że Polacy chętnie sięgają po sprawdzone i tradycyjne smaki, coraz więcej restauracji chce ich przekonać do tego, aby otwierali się na nowe kulinarne doznania. Jednym z takich miejsc jest "Bursztynowa Bistro", zlokalizowana w samym sercu Warszawy.

Bursztynowa Bistro. Jedyna taka restauracja w Polsce

Bursztynowa Bistro. Wariacje na temat sera w samym sercu War...

Bursztynowa Bistro: o serach wiemy wszystko

Ten wyjątkowy lokal, usytuowany przy ulicy Nowy Świat 37, został stworzony przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek, której tradycje mleczarskie i spółdzielcze sięgają 1909 roku. Sam zakład mieści się w Radzyniu Podlaskim. Jego właścicielami, a jednocześnie dostawcami mleka są rolnicy, których dziadkowie tworzyli spółdzielnię.

Zakład specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających, a jak wskazują jego przedstawiciele, ich największym powodem do dumy są sery długodojrzewające: Bursztyn, Rubin oraz Szafir należące do marki "Skarby Serowara". Ze względu na bardzo długie leżakowanie, które trwa od 3 miesięcy do nawet 3 lat, serom tym poświęca się bardzo wiele uwagi. Te wyrafinowane produkty, wysalane są w najstarszej solance w Polsce, liczącej ponad 30 lat.

Chociaż wspomniane sery stanowią rozkosz dla podniebienia już w samej swojej postaci, to mogą one stanowić też bazę lub dodatek do wielu aromatycznych, wysublimowanych i wyśmienitych potraw. Dowodzi temu właśnie "Bursztynowa", w której zjemy m.in. znakomitą serową zupę, oryginalne serowe risotto czy także...serowe lody.

To miejsce, w którym chcemy inspirować i edukować kulinarnie. O serach wiemy wszystko. Mamy wiele sprawdzonych sposobów na łączenie serów z winami, konfiturami, miodami a nawet czekoladami! Wiemy jak doskonale sery długodojrzewajace łączą się ze słodyczą w deserach, czekoladkach, lodach i wielu innych słodkościach. Naturalnie sery te można konsumować w sposób bardziej znany jako dodatek do dań na ciepło, past, sosów i dipów - przekonują przedstawiciele "Bursztynowej".

Bursztynowa Bistro. Jedyna taka restauracja w PolsceSzymon Starnawski

Jedyne takie miejsce w Polsce

"Bursztynowa Bistro" to jedyne miejsce na gastronomicznej mapie Polski, w którym goście mogą spróbować zarówno tradycyjnych, jak i mniej popularnych potraw, okraszonych niepowtarzalnym smakiem rodzimych serów długodojrzewających. To jeden z głównych powodów, który przyciąga do lokalu coraz więcej miłośników nietuzinkowej kuchni.

Mamy stałych klientów, ale także dużo nowych gości. Ci, którzy raz do nas przyjdą, chętnie wracają ponownie, ponieważ są ciekawi smaku nowych potraw, kolejnych połączeń sera z innymi, znakomitymi produktami. Każdy znajdzie u nas coś dla siebie. Od przystawek na bazie serów długodojrzewających po serowe desery. Danie, z którymi chcielibyśmy być łączeni przede wszystkim to zupa serowa i fondue, które w Warszawie są rzadko spotykanymi kulinarnymi propozycjami. Fakt, iż powstają one z własnych serów, dodaje im nie tylko smaku, ale i niepowtarzalności - mówi manager "Bursztynowej" Michał Rozkwitalski.

Przedstawiciel restauracji podkreśla, że jego zdaniem wiedza Polaków na temat serów długodojrzewających jest na dobrym poziomie. Dodaje też, że nasi rodacy coraz chętniej otwierają się na nowe kulinarne doznania.

Wiedzę na temat serów Polacy mają. Przychodząc do nas uczą się, jak wykorzystać je w połączeniu z innymi produktami. Nie trzeba rezygnować z klasycznego schabowego czy innego dania, bo my je uszlachetniamy naszymi serami i pokazujemy, jak podać i zaprezentować je w nowej formie. Nasze dodawanie serów do dań głównych czy deserów, udowadnia, jaką ogromną wszechstronnością się one cechują - wyjaśnia Michał Rozkwitalski.

Bursztynowa Bistro. Jedyna taka restauracja w PolsceSzymon Starnawski

Niespotykane menu

Jak już wspominaliśmy, "Bursztynowa Bistro" charakteryzuje się niepodrabialnym klimatem, profesjonalną obsługą, która chętnie udzieli gościom wszelkich informacji na temat serów długodojrzewających, jak i innych produktów używanych w tamtejszych kulinarnych kompozycjach, a także niespotykaną w żadnym innym miejscu w Polsce kartą dań.

Prawdziwą ucztę można rozpocząć tam zamawiając deski serów: Rubin, Szafir, Bursztyn, podawanych ze świeżymi wędlinami, oliwkami, sezonowymi owocami i wyselekcjonowanymi konfiturami. Wśród innych genialnych starterów nie sposób nie wymienić: fondue, bursztynowego tatara wołowego czy szafirowych krewetek. Ceny przystawek oscylują w granicach 29-59 złotych.

Kolejną obowiązkową pozycją w menu jest wspomniana zupa serowa. Alternatywą dla tego dania jest równie wyśmienity krem z wiosennych warzyw. Cena tych potraw wynosi 18 złotych.

Bursztynowa Bistro. Jedyna taka restauracja w PolsceSzymon Starnawski

Dania główne to istotna rozkosz dla podniebienia, zarówno miłośników potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Wśród propozycji szefa kuchni należy wymienić:

  • Rubinowe żeberka wieprzowe na pajdzie wiejskiego chleba - 39 złotych
  • Pierogi ruskie w sosie szafirowo-szałwiowym - 32 złote
  • Polik wołowy z bursztynowym puree - 49 złotych
  • Risotto "Skarby Serowara" ze szparagami - 39 złotych
  • Sandacz na szafirowo-limonkowym risotto - 46 złotych
Bursztynowa Bistro. Jedyna taka restauracja w PolsceSzymon Starnawski

Przysłowiową wisienką na tym serowym torcie są starannie wykonane desery. Oprócz wymienianych wcześniej serowych lodów, nowych gości "Bursztynowej" z pewnością zachwycą:

  • Rubinowe tiramisu - 16 złotych
  • Sernik z białą czekoladą i sosem szafirowo-karmelowym z marakują - 16 złotych
  • Mus chałwowy z bursztynową kruszonką i pistacjami - 18 złotych
Bursztynowa Bistro. Jedyna taka restauracja w PolsceSzymon Starnawski

"Chcemy promować to, co polskie"

Manager restauracji przyznaje, że lokal otworzył się w najgorszym dla niego momencie - w trakcie pandemii koronawirusa. Obostrzenia systematycznie wprowadzane przez rząd uniemożliwiały pełne funkcjonowanie lokalu, jednak zawsze można tam było zakupić sery oraz inne wyjątkowe produkty, jak np. wina czy konfitury.

Otworzyliśmy się w najmniej korzystnym momencie, z początku funkcjonowaliśmy więc wyłącznie jako sklep. Jesień i zima pokazały jednak, że ludzie chętnie nas odwiedzali i kupowali nasze produkty. Ci goście, którzy nie mogli poznać wtedy naszej kuchni, a poznali nasze sery, teraz wracają by odkryć nowe smaki. Wspierają nas i bardzo im za to dziękujemy. To miejsce powstało w końcu z myślą o nich, o naszych gościach, a także o tym, by promować to, co polskie - podsumowuje Michał Rozkwitalski.

"Bursztynowa Bistro" znajduje się w Warszawie, przy ul. Nowy Świat 37. Lokal jest czynny od niedzieli do czwartku w godzinach 12:00-22:00 oraz w piątki i soboty w godzinach 12:00-23:00

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie