Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Café STOR, czyli "tu przychodzą hipsterzy". Klimatyczne wnętrze, pyszna kawa i dużo zieleni [ZDJĘCIA]

Redakcja
Café STOR, czyli "tu przychodzą hipsterzy". Klimatyczne wnętrze, pyszna kawa i dużo zieleni [ZDJĘCIA]
Café STOR, czyli "tu przychodzą hipsterzy". Klimatyczne wnętrze, pyszna kawa i dużo zieleni [ZDJĘCIA] Fot. Szymon Starnawski
Klimatycznie, pysznie i zielono - te trzy przymiotniki idealnie opisują malutką kawiarnię, która znajduje się na Powiślu. W swojej ofercie mają wyjątkową kawę przelewową oraz wiele propozycji dla wegan. Dalsza część artykułu poniżej.

Café STOR to miejsce, które na warszawskiej mapie kawiarni istnieje już od 3 lat. Mimo to, cały czas zachwyca swoich gości. Możemy poczuć się tam trochę jak na Paryżu, Londynie, czy Berlinie. Na pewno nie jak w Warszawie. Znajduje się na Powiślu, na Tamka 33. Pomysł na stworzenie tak klimatycznej kawiarni narodził się w głowie właściciela, ponieważ brakowało mu miejsca, które byłoby od ludzi, dla ludzi z dobrą, czarną kawą.

Wyjątkowe wnętrze
Jest to kawiarnia, która zachwyca swoich gości pięknym, światowym wystrojem. I dużą ilością zielonych roślin. - Właściciele zwiedzili wiele kawiarni w Europie, przyglądali się różnym miejscom, ponieważ chcieli stworzyć coś, co będzie bardzo ładne i jednocześnie z wysoką jakością kawy - opowiada Jakub Turniak, menadżer Café STOR - Wnętrze projektował Michał Janica, czyli współwłaściciel kawiarni, a ten ocean, który widać za barem, został uwieczniony przez niego na wielkoformatowej fotografii podczas wakacji na Maderze.

W Café STOR na każdym kroku widać, że właściciele zadbali o najmniejsze detale. Na szczególną uwagę zasługuje porcelana, w które podawana jest kawa. - Ona jest także projektu Michała Janicy. Wysyłamy ją specjalnie do złotnika, który nam to złoci - dodaje menadżer.

(Nie)zwykła kawa
Tym co wyróżnia to miejsce jest także rodzaj parzenia kawy. W Café STOR macie możliwość delektowania się kawą przelewową. – To jest zupełnie inny sposób parzenia kawy. Przede wszystkim kawy przelewowe są czarne. Używamy do tego dripa, chemexu i aeropressu. Polega to na tym, że kawa jest mielona trochę grubiej, jest jaśniej wypalana i ma dłuższy kontakt z wodą. Espresso leci średnio 32 sekundy, tutaj trwa to 2 minuty 30 sekund. Dzięki temu uwalnia się więcej aromatu, możemy wyczuć smak orzechów, jagód, truskawek czy mango - zdradza nam Kuba - I ma więcej kofeiny, chociaż jest łagodniejsza w smaku, aniżeli espresso.
Od jakiegoś czasu kawiarnia stara się być coraz bardziej eko, dlatego kubeczki na wynos są biodegradowalne, a rurki podawane na miejscu metalowe.

Menu
Rano możecie zjeść w Café STOR owsiankę i granolę z musem z owoców sezonowych, który przygotowywany jest na miejscu lub ze świeżymy owocami. Oprócz tego kanapki, zupy i pyszne ciasta od warszawskich cukierników. Oczywiście wszystkie propozycje dostępne są także w wersji dla wegan. – Zawsze mamy co najmniej jedno wegańskie ciasto i kanapkę. Z kolei zupa zawsze jest wegańska – informuje menadżer kawiarni.
Dla smakoszy mocniejszych trunków są wina białe, Prosecco, piwo i nowość – drink na bazie kawy.

Sklepik
Po wejściu do środka, od razu po prawej stronie znajdują się półki z różnymi rzeczami, które można kupić. – Do kupienia jest u nas sprzęt kawowy do parzenia metodą alternatywną w domu, różnego rodzaju kawiarki, naszą porcelanę i oczywiście kawę. Od niedawna mamy także wiele magazynów, jak np. „G’rls room”, „Zwykłe życie” czy „Krótkie historie” - dodaje Kuba.

Paryż czy Londyn, a może Nowy Jork?
Część osób przychodzi tutaj dla dobrej kawy i produktów, część przychodzi ze względu na wystrój, a jeszcze inni, ponieważ jest to trochę, jak przyznał nieśmiało menadżer, hipsterskie miejsce. - Są ludzie, którzy mówią, że czują się tutaj jak w Nowym Jorku, inni jak w Kopenhadze, zdarzają także opinie, iż klimatem to miejsce przypomina komuś Paryż i Londyn - podsumował.

Roślinny Stor
W tym roku kawiarnia wynajęła po drugiej stronie lokal, w którym w weekendy, od piątku do niedzieli sprzedawane są rośliny. - Dziewczyny, które tam pracują znają się na roślinach, uczą się o nich, dlatego udzielą rad jak o nie dbać i jak pielęgnować - dodaje Kuba.

W najbliższym czasie wystartują także różnorodne warsztaty, między innymi z przygotowywania bardzo popularnych w tym sezonie lasów w słoiku, z plecenia wianków w stylu boho czy warsztaty kawowe.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto