Piwna rewolucja to odpowiedź na masowe produkty, jakie oferują browary koncernowe. Trwająca w Polsce od kilku lat moda na rzemieślnicze piwa zawitała nie tylko do sklepów, ale przede wszystkim do wyspecjalizowanych multitapów i objawiła się w organizowanych w całym kraju festiwalach piwnych. W naszym kraju, każdego roku swoją premierę ma kilkaset nowych trunków, jednak warto pamiętać, że takie rozmiary rewolucja osiągnęła dzięki piwowarom domowym. To w znacznej części właśnie oni, po nauce przygotowywania piwa w zaciszu domowym, zakładali później własne browary. Od 2010 r. swoją działalność prowadzi Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
Piwo każdy może uwarzyć we własnym lokum – zarówno surowce, jak i aparatura zakupimy w dedykowanych sklepach. Od skompletowania sprzętu do efektu końcowego droga nie jest już tak prosta, dlatego warto wcześniej odpowiednio się przygotować. 22 sierpnia 2018 r. w warszawskiej klubokawiarni "Daleko Jeszcze?" odbędą się darmowe warsztaty, podczas których uczestnicy wprowadzeni zostaną w podstawy piwowarstwa. Poprowadzi je Michał Sułkowski – sędzia piwny oraz autor bloga Kilka Słów o Piwie. Zainteresowani znajdą odpowiedzi na następujące pytania:
"Jak się za to zabrać?
Jak się do tego przygotować?
Co trzeba kupić?
Ile czasu to trwa?
Ile to kosztuje?
Jak zadbać o czystość?
Dlaczego odpowiednie temperatury są takie ważne?
Czy butelkowanie to czarna magia?
Jak długo trzeba czekać na efekty w postaci gotowego piwa?".
Warsztat rozpocznie się o godzinie 19 w klubokawiarni "Daleko jeszcze?", która mieści się przy ul. Woronicza 33B. Wstęp na wydarzenie jest darmowy. Szczegóły znajdziecie TUTAJ.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?