Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chcesz dołączyć do piwnej rewolucji? Podczas bezpłatnych warsztatów dowiesz się jak uwarzyć piwo w domu

Maciej Rzeźniczak
Chcesz dołączyć do piwnej rewolucji? Podczas bezpłatnych warsztatów dowiesz się jak uwarzyć piwo w domu
Chcesz dołączyć do piwnej rewolucji? Podczas bezpłatnych warsztatów dowiesz się jak uwarzyć piwo w domu Szymon Starnawski / zdjęcie ilustracyjne
Coraz większa popularność piw rzemieślniczych przekłada się nie tylko na zainteresowanie samym produktem, ale również procesem jego powstawania. Zresztą polska piwna rewolucja, trwająca już od kilku lat, to w znaczącej mierze wynik działalności sporej rzeszy osób warzących ten trunek w zaciszu domowym. W sierpniu, w klubokawiarni "Daleko jeszcze?" będą miały miejsce warsztaty, w trakcie których nadarzy się możliwość poznania podstaw piwowarstwa domowego. Szczegóły w artykule poniżej.

Piwna rewolucja to odpowiedź na masowe produkty, jakie oferują browary koncernowe. Trwająca w Polsce od kilku lat moda na rzemieślnicze piwa zawitała nie tylko do sklepów, ale przede wszystkim do wyspecjalizowanych multitapów i objawiła się w organizowanych w całym kraju festiwalach piwnych. W naszym kraju, każdego roku swoją premierę ma kilkaset nowych trunków, jednak warto pamiętać, że takie rozmiary rewolucja osiągnęła dzięki piwowarom domowym. To w znacznej części właśnie oni, po nauce przygotowywania piwa w zaciszu domowym, zakładali później własne browary. Od 2010 r. swoją działalność prowadzi Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

Piwo każdy może uwarzyć we własnym lokum – zarówno surowce, jak i aparatura zakupimy w dedykowanych sklepach. Od skompletowania sprzętu do efektu końcowego droga nie jest już tak prosta, dlatego warto wcześniej odpowiednio się przygotować. 22 sierpnia 2018 r. w warszawskiej klubokawiarni "Daleko Jeszcze?" odbędą się darmowe warsztaty, podczas których uczestnicy wprowadzeni zostaną w podstawy piwowarstwa. Poprowadzi je Michał Sułkowski – sędzia piwny oraz autor bloga Kilka Słów o Piwie. Zainteresowani znajdą odpowiedzi na następujące pytania:

"Jak się za to zabrać?
Jak się do tego przygotować?
Co trzeba kupić?
Ile czasu to trwa?
Ile to kosztuje?
Jak zadbać o czystość?
Dlaczego odpowiednie temperatury są takie ważne?
Czy butelkowanie to czarna magia?
Jak długo trzeba czekać na efekty w postaci gotowego piwa?".

Warsztat rozpocznie się o godzinie 19 w klubokawiarni "Daleko jeszcze?", która mieści się przy ul. Woronicza 33B. Wstęp na wydarzenie jest darmowy. Szczegóły znajdziecie TUTAJ.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto