Piwna rewolucja to odpowiedź na masowe produkty, jakie oferują browary koncernowe. Trwająca w Polsce od kilku lat moda na rzemieślnicze piwa zawitała nie tylko do sklepów, ale przede wszystkim do wyspecjalizowanych multitapów i objawiła się w organizowanych w całym kraju festiwalach piwnych. W naszym kraju, każdego roku swoją premierę ma kilkaset nowych trunków, jednak warto pamiętać, że takie rozmiary rewolucja osiągnęła dzięki piwowarom domowym. To w znacznej części właśnie oni, po nauce przygotowywania piwa w zaciszu domowym, zakładali później własne browary. Od 2010 r. swoją działalność prowadzi Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
Piwo każdy może uwarzyć we własnym lokum – zarówno surowce, jak i aparatura zakupimy w dedykowanych sklepach. Od skompletowania sprzętu do efektu końcowego droga nie jest już tak prosta, dlatego warto wcześniej odpowiednio się przygotować. 22 sierpnia 2018 r. w warszawskiej klubokawiarni "Daleko Jeszcze?" odbędą się darmowe warsztaty, podczas których uczestnicy wprowadzeni zostaną w podstawy piwowarstwa. Poprowadzi je Michał Sułkowski – sędzia piwny oraz autor bloga Kilka Słów o Piwie. Zainteresowani znajdą odpowiedzi na następujące pytania:
"Jak się za to zabrać?
Jak się do tego przygotować?
Co trzeba kupić?
Ile czasu to trwa?
Ile to kosztuje?
Jak zadbać o czystość?
Dlaczego odpowiednie temperatury są takie ważne?
Czy butelkowanie to czarna magia?
Jak długo trzeba czekać na efekty w postaci gotowego piwa?".
Warsztat rozpocznie się o godzinie 19 w klubokawiarni "Daleko jeszcze?", która mieści się przy ul. Woronicza 33B. Wstęp na wydarzenie jest darmowy. Szczegóły znajdziecie TUTAJ.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?