Wszystko zaczęło się od wakacyjnej podróży do Włoch. Smak oryginalnej południowej pizzy zachwycił dwójkę warszawiaków - Michała Adamczyka i Kamilę Kornacką. - Po powrocie chcieliśmy odtworzyć prawdziwą włoską pizzę w domowych warunkach. Szukaliśmy różnych rozwiązań, ale problemem okazała się być temperatura pieczenia ciasta. Zwykłe piekarniki rozgrzewają się do 250 st. Celsjusza, a tymczasem, aby upiec tradycyjną włoską pizzę, potrzeba temperatury przekraczającej 450 st. Celsjusza – wyjaśnia Michał.
Po długich poszukiwaniach udało im się nawiązać współpracę z włoskim producentem pieców do domowego wypieku pizzy Optima Electra Pizza Express Napoli, który dzięki kamiennej płycie odciąga wilgoć z ciasta i rozgrzewa się do 470 st. Celsjusza. Smak pizzy przygotowywanej przez Kamilę i Michała zachwycił ich rodzinę i znajomych. - Pomyśleliśmy, że piece sprawdza się także idealnie na świeżym powietrzu. Ludzie zobaczą nasz produkt, spróbują naszej pizzy. Ciężko wymyślić lepszy sposób na promocję marki. Z pomocą rodziny wystawiliśmy się z pizzą w kilku fajnych miejscach i odzew ludzi był bardzo pozytywny, zarówno na samą pizzę, jak i sprzęt. Cały czas słyszeliśmy pytania, kiedy otworzymy restaurację, opinie, że to najlepsza pizza w Warszawie. To dodało nam skrzydeł i zachęciło do dalszego działania – opowiada Michał Adamczyk.
Czytaj także: Borys Szyc otworzył nową restaurację. Zobacz ranking restauracji celebrytów
Pomysłodawca Jak u Mammy podkreśla, że tajemnica smaku pizzy, kryje się również w dodatkach sprowadzanych prosto z Włoch. – Używamy, m.in. włoskiej oliwy, drożdży i pomidorów Triveri, które dojrzewają w słońcu, są selekcjonowane i wkładane do puszek ręcznie przez rodzinę Triveri już od 55 lat – wylicza.
Michał i Kamila deklarują, że chcą stworzyć najlepszą włoską pizzę w Warszawie, a zadowolone głosy klientów świadczą o tym, że są na dobrej drodze, aby ten cel osiągnąć. - Ludzie jedzący nasza pizzę wiedzą dokładnie z czego została ona wykonana, mogą nabyć wszystkie składniki których używamy. Poza tym tylko my robimy pizzę na świeżym powietrzu, na żywo, co samo w sobie jest dużą atrakcją.
Teraz Jak u Mammy często gości na plenerowych imprezach kulinarnych i stołecznych targach z żywnością. W najbliższym czasie włoskich specjałów będzie można spróbować na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu, gdzie Jak u Mammy jest stałym gościem. Więcej bieżących informacji o nadchodzących wydarzeniach można znaleźć na Facebooku: www.facebook.com/JakuMammy.
Czytaj także: Sobotnie śniadanie na świeżym powietrzu? Tylko na Żoliborzu! [ZDJĘCIA]
Jak u Mammy to nie tylko zjawisko kulinarne na mapie Warszawy, lecz także sklep internetowy, www.jakumammy.pl. Poprzez serwis można kupić zarówno piece Optima Electra do użytku domowego i małych gastronomi, jak i najlepszej jakości produkty, prosto z Włoch, do stworzenia prawdziwej, pysznej, włoskiej pizzy.
Chcecie dowiedzieć się więcej o projekcie Jak u Mammy? Zajrzyjcie na www.jakumammy.pl.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?