Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co Francuz w kuchni wymyśli, to Polak na pewno polubi

Paulina Zakrzewska
Do Prowansji przy Koszykowej zawsze warto zajrzeć, nawet na małe co nieco - creme brulee
Do Prowansji przy Koszykowej zawsze warto zajrzeć, nawet na małe co nieco - creme brulee Dawid Parus/POLSKA
W Warszawie od lat królują znane francuskie restauracje. W ich menu można znaleźć przepyszne naleśniki, dania z owoców morza, zupy kremy, a także słodkie warzywne smakołyki.

Sery, wina, bagietki i owoce morza to najważniejsze elementy kuchni francuskiej. W kraju Napoleona, Coco Chanel i Sophie Marceau do jedzenia podchodzi się ze szczególnym namaszczeniem - dania spożywa się bez pośpiechu, w odpowiedniej kolejności. Nie na darmo Francuzi stworzyli sztukę savoir-vivre'u.

Kuchnia francuska to według krytyków kulinarnych jedna z najlepszych na świecie. Położenie kraju pozwoliło francuskim kucharzom stworzyć samowystarczalne danie, dlatego mnóstwo w niej warzyw, owoców, ryb oraz owoców morza, skorupiaków, mięczaków i żab.

Starofrancuska kuchnia to głównie dania opierające się na ciężkich i zawiesistych sosach ze śmietany, mąki i masła. Potrawy były bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Na szczęście współczesne francuskie menu jest już inne. Aktualnie dania opierają się na delikatnych sosach przyrządzanych głównie z oliwy z oliwek, ziół i przypraw. W sztuce kulinarnej panuje przekonanie, że smażenie, gotowanie czy duszenie ma być krótkie, aby nie pozbawić składników wartości odżywczych.

Charakterystyczne dla kuchni francuskiej są smakowite warzywa. Tutaj królują głównie: szparagi, karczochy, bakłażany, kabaczki, zielony groszek i zielona sałata. Ich smak jest wyjątkowo słodki, a to dzięki dużej ilości słońca, jaką otrzymują w tej części Europy.

Francuzi rozpoczynają każdy dzień podobnym zestawem śniadaniowym. W porannym menu zawsze są dżem, bagietka, croissant oraz sok pomarańczowy. Lunche to głównie drobne przekąski - sałatki lub kanapki.

Dopiero kolacja to uczta bogów - rozpoczyna się zazwyczaj sałatką, następnie podawane jest danie białkowe - mięso, ryby i owoce morza, później można spróbować zup. Najbardziej znane są zupa cebulowa i marsylska rybna bouillabaisse.

Danie główne to najczęściej owoce morza podawane w najróżniejszych kombinacjach - smażone, zapiekane czy delikatnie podgotowywane.

Na deser można skosztować serów, których we Francji jest ponad 500 rodzajów. Francuzi tłumaczą to tym, że każdy przeznaczony jest na inny dzień w roku. Dopiero po serach podawane są desery - creme brulee czy tarty z owocami.

Francuskie restauracje w Warszawie:

Restauracja Francuska Absynt
Restauracja należy do małżeństwa znanych smakoszy Agnieszki i Marcina Kręglickich. W restauracji są dwie sale - górna, nowoczesna i przejrzysta; dolna, w ciepłych barwach w intymnym klimacie. W Absyncie kucharze podają potrawy klasyczne z paryskiego bistro, m.in.: zupę cebulową, ślimaki w maśle czosnkowym czy królika w musztardzie, a także dania autorskie, które zostały wzbogacone orientalnymi akcentami - łososiem marynowanym, wasabi i krewetkami.
ul. Wspólna 35
kuchnia czynna od 12 do 23
tel. 022 621 18 81
www.kregliccy.pl/absynt

Prowansja
Restauracja mieści się przy ul. Koszykowej 1 w bezpośrednim sąsiedztwie dwóch najpiękniejszych parków Warszawy - Ujazdowskiego i Łazienek. W Prowansji można skosztować gęsich wątróbek foie gras zarówno na ciepło, jak i jako pasztetu z galaretką porto.
ul. Koszykowa 1
Kuchnia czynna od 10 do 24
tel. 022 621 42 58
www.prowansja.pl

Restauracja Le Regal
Duże drewniane stoły i ozdoby nawiązują do stylu śródziemnego. Wnętrze utrzymane jest w brązach i beżach. Restauracja specjalizuje się w daniach mięsnych.
al. KEN 95
kuchnia czynna od 10 do 24
tel. 022 644 17 18
www.leregal.pl

Restauracja Gar
Gar mieści się u zbiegu ulic Jasnej i Sienkiewicza, w sąsiedztwie Filharmonii Narodowej. Pięknie stylizowane wnętrze stworzyła Magda Gessler. W środku Garu czuć nowoczesność, która idealnie łączy się z elegancją rodem ze szlacheckiego dworu. Menu jest autorstwa Magdy Gessler, zawiera potrawy z francuskiej sztuki kulinarnej, a także wybrane propozycje z kuchni polskiej.
ul. Jasna 10
kuchnia czynna pon.-sob. od 12 do ostatniego gościa
tel. 022 828 26 05
www.restauracjagar.pl

Bistro de Paris Michel Moran
Restauracja specjalizuje się w potrawach z ryb łowionych w Morzu Śródziemnym oraz Atlantyku. Można tu skosztować jednego ze 145 win sprowadzanych z francuskich winnic, a także z innych krajów świata. Wnętrze Bistro de Paris Michel Moran utrzymane jest w ciepłej i przytulnej atmosferze. W okresie wiosenno-letnim można delektować się francuska kuchnią na tarasie. W restauracji można przyjść na biznes lunch w cenie 95 zł. W zestawie znajduje się przystawka, danie główne, deser i napoje.
pl. Piłsudskiego 9
kuchnia czynna od 10 do 24
tel. 022 826 01 07
www.restaurantbistrodeparis.com

Restauracja Boathouse
Restauracja znajduje się na brzegu Wisły, z okien lub z tarasu widać dzikie koryto rzeki. Pozwala to spędzić romantyczny wieczór ze smakowitym jedzeniem.
Centralnym elementem wystroju jest zawieszona pod sufitem kilkuosobowa łódź z lat międzywojennych. Wnętrze utrzymane jest w surowym, prostym stylu. Restauracja składa się z czterech odmiennie udekorowanych sal. Boathouse specjalizuje się w daniach kuchni francuskiej, ale w menu można znaleźć kilka dań z kuchni włoskiej.
Wał Miedzeszyński 389a
kuchnia czynna od 10 do 24
tel. 022 616 32 23
www.boathouse.pl

Restauracja GRILL Courtepaille
Restauracja w Arkadii serwuje dania z grilla rodem z Francji. Tutaj można spróbować wołowiny, wieprzowiny, drobiu, jagnięciny i ryb. Wnętrze restauracji nawiązuje do klimatu śródziemnomorskiego, utrzymane jest w klasycznych biało-beżowych barwach.
al. Jana Pawła II 82
kuchnia czynna od 11 do 22
022 649 17 36
www.courtepaille.com/pologne

Cafe Rue de Paris
Sieć kawiarni oferuje szybkie jedzenie rodem z paryskich barów bistro. Najważniejszą potrawą z Rue de Paris są naleśniki, najczęściej wykonywane z mąki gryczanej, z przeróżnymi farszami. Bardzo popularne są w wersji ze świeżym szpinakiem.
ul. Francuska 11,
ul. Chałubińskiego 9,
Al. Jerozolimskie 125/127
czynne pon.-sob. 8-21.30
022 841 01 33
www.ruedeparis.pl

Restauracja Rendez Vous
Restauracja z daniami kuchni francuskiej znajduje się w samym sercu Saskiej Kępy przy ulicy Francuskiej. Tutaj można spróbować dań głównie z kuchni francuskiej, choć można spróbować polskich specjałów. W karcie dań na stałe zagościły polędwiczki wieprzowe w "błękitnym" sosie czy sałatka z gorącym kurczakiem na miodzie. W restauracji można zarezerwować stolik szefa, gdzie główny kucharz zaproponuje indywidualne menu. Cena zestawu składającego się z przystawki, zupy, drugiego dania, deseru może wahać się w granicach 120-180 zł za osobę.
ul. Francuska 24
kuchnia czynna od 10 do ostatniego gościa
022 616 13 23
www.rendez-vouse.za.pl

Kawiarnia i Piekarnia Café Vincent
Piekarnia przy Nowym Świecie to królestwo wypieków - bagietek i bułeczek, a także kawy. W małym lokalu można skosztować pieczonych na miejscu specjałów. Wnętrze jest klasyczne, utrzymane w brązach. Niestety, jest bardzo mało miejsca, a stoliki są małe. W okresie wiosenno-letnim przed kawiarnią jest ogródek, którego stoliki ustawione są przodem do ulicy - imituje do klimat paryskich kawiarenek.
ul. Nowy Świat
kuchnia czynna od 10 do ostatniego gościa
022 828 01 15

Bastylia
Restauracja przy placu Zbawiciela, serwuje jedne z najlepszych naleśników w Warszawie. Na ścianach wiszą fotografie starego Paryża.
ul. Mokotowska 17
kuchnia czynna od 12 do 22
tel. 022 825 01 57
www.bastylia.com.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto