Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda z miodem, w szczególności ta pita na czczo to jeden z...
fot. Freepik

Co warto pić na czczo po przebudzeniu? Te napoje podkręcą metabolizm, dodadzą energii i wzmocnią organizm. Czego unikać na pusty żołądek?

Woda z miodem

Woda z miodem, w szczególności ta pita na czczo to jeden z najlepszych energetyzujących napojów po jakie można sięgnąć o poranku. Po pierwsze nawadnia lepiej niż czysta woda, dostarcza witaminy B i składniki mineralne, a dzięki zawartości antyoksydantów wspomaga pracę mózgu i wspiera odporność organizmu.

Pita podczas infekcji ułatwia rozrzedzanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, jednocześnie łagodząc kaszel i ból gardła. Pomaga zwalczać wiele gatunków bakterii, grzybów i wirusów. Wspiera trawienie i profilaktykę wrzodów żołądka.

Jak prawidłowo przygotować wodę z miodem? Należy napełnić szklankę wodą (najlepiej źródlaną albo filtrowaną lub przegotowaną) o temperaturze pokojowej i dodać do niej 1-2 łyżeczki miodu (12-24 g) i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć szklankę i ostawić na kilka godzin (minimum 10) – najlepiej na całą noc.

Woda z miodem nie jest polecana osobom z zaburzeniami regulacji poziomu cukru we krwi oraz będącym na diecie. Przeciwwskazaniami do jej spożywania są cukrzyca i alergia na miód.

Zobacz również

Groźny incydent na polsko-białoruskiej granicy. Co się stało? - WIDEO

Groźny incydent na polsko-białoruskiej granicy. Co się stało? - WIDEO

Znalezisko z przeszłości przy dworcu Bydgoszcz Główna. Pocisk z czasów II wojny

Znalezisko z przeszłości przy dworcu Bydgoszcz Główna. Pocisk z czasów II wojny

Polecamy

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Kolejna matura zostanie unieważniona? Dyrektor CKE wyjaśnia

Kolejna matura zostanie unieważniona? Dyrektor CKE wyjaśnia

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia