Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

CookUp Studio: Nowe miejsce dla pasjonatów gotowania

Justyna Koszewska
Nie wiesz, jak przygotować aksamitny krem ze szparagów, czekoladową tartę albo właściwie przyrządzić owoce morza? A może chcesz po prostu ugotować pyszny obiad dla bliskich? W stolicy otwarto szkołę gotowania dla amatorów, gdzie mistrzowie sztuki kulinarnej dzielą się sprawdzonymi receptami na idealne dania na każdą okazję.

Na kulinarnej mapie Warszawy pojawiło się nowe miejsce, które powinni odwiedzić wszyscy pasjonaci gotowania. W CookUp Studio przy ulicy Racławickiej 99 organizowane są warsztaty kulinarne, na których można poznać smaki dań z całego świata – od Skandynawii, przez Francję i Włochy, aż po orientalną Japonię i Tajlandię. Są też zajęcia poświęcone konkretnym produktom, np. kaszy, szparagom czy czekoladzie. A dla wszystkich, którzy chcieliby poprawić warsztat techniczny, przygotowano szkolenia, m.in.z technik posługiwania się nożem.

CookUp Studio zostało stworzone z myślą o amatorach-pasjonatach. Jego twórcy także nie są profesjonalnymi kucharzami. - Lubimy gotować i chcemy inspirować kulinarnie osoby, które gotowaniu niekoniecznie chcą poświęcić całe życie, ale chcą umieć przygotowywać różne dania i chcą poszerzać swoją kulinarną wiedzę. To zupełnie inne podejście, wymagające nie tylko przygotowania odpowiednich tematów i programu, ale też stworzenia odpowiedniej atmosfery takich warsztatów – wyjaśnia Jakub Mielniczuk, jeden z pomysłodawców CookUp. Inspiracją do otwarcia studia były podobne szkoły kulinarne działająca z powodzeniem zagranicą. - W Polsce mamy szkoły gastronomiczne, przygotowujące do pracy w zawodzie kucharza. Szkół dla amatorów, których pasją jest gotowanie prawie wcale nie ma. Postanowiliśmy to zmienić – dodaje Mielniczuk.

Czytaj także: Poznaj z nami nowe i modne miejsca, lokale w stolicy [PRZEWODNIK]

Pod okiem mistrzów i pasjonatów
Zajęcia w CookUp prowadzą szefowie kuchni i właściciele restauracji, m.in. Dominika Krzemińska z Przegryzia, Paweł Kibart z Sinnet Club, Witek Iwański z hotelu Narvil, trenerzy kulinarni, np. Krzysztof Ilnicki z fabryki czekolady Callebaut, obcokrajowcy – amatorzy gotowania, którzy prowadzą zajęcia ze swoich rodzimych kuchni, np. David Gaboriaud z After Work. - Pracujemy też z szefami kuchni ambasad, np. Michałem Godyniem z Ambasady Szwecji. Są to ludzie z ogromnym doświadczeniem, pasją i umiejętnościami, którymi chcą się dzielić z innymi – opowiada Jakub Mielniczuk. Ceny warsztatów wahają się od 230 zł do 260 zł za osobę.

Czytaj także: Kępa Cafe - niezwykłe eko miejsce w stolicy

W czasie 3-godzinnych kulinarnych szkoleń można poznać tajniki gotowania i pieczenia w kameralnych, zwykle16-osobowych, grupach. - Taka liczba uczestników gwarantuje, że każdy z nich będzie miał dobry kontakt z prowadzącym i wyniesie z warsztatów nowe umiejętności. Nie jest to więc pokaz kulinarny, gdzie uczestnicy są tylko widownią. U nas każdy ma co robić – opowiada Mielniczuk. Część warsztatów odbywa się cyklicznie, ale na każdych proponowany jest inny zestaw dań. Są też zajęcia kulinarne organizowane z myślą o menu na specjalne okazje, np. walentynki, Dzień Matki czy Dzień Kobiet. - Wszystkie nasze warsztaty łączy jedna zasada. Ich program musi być tak skonstruowany, żeby można było nauczyć się przygotowywać dań, które później można powtarzać w domu – gotując dla znajomych, rodziny, czy po prostu dla siebie. Przepisy nie mogą więc być zbyt trudne, czy skomplikowane, a produkty, z których przygotowywane są dania muszą być w miarę łatwo dostępne. Każdy uczestnik dostaje też wydrukowane przepisy na wszystkie dania, które przygotowuje podczas warsztatów – opowiada twórca CookUp.

Czytaj dalej na następnej stronie

Relaks przy kuchni
Jak podkreśla jeden z twórców CookUp jedzenie działa na zmysły i emocje, a możliwość zabłyśnięcia przed bliskimi i przygotowanie dla nich dań, które zachwycą zarówno smakiem, jak i wyglądem, sprawiają, że na warsztaty kulinarne zapisuje się coraz więcej osób. We Francji, Włoszech czy USA takie inicjatywy od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością. - Moda na gotowanie nie ominęła ani Polski, ani stolicy. Widać, że mamy ochotę poznawać świat kulinariów nie tylko w restauracjach, jedząc przygotowane dla nas dania, ale też samemu gotując – mówi Jakub Mielniczuk. - W gotowaniu dostrzegamy nie tylko funkcje zaspokajania głodu, czy rozkoszowania się smakiem, ale też funkcje społeczne – nawet jeżeli często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Gotowanie relaksuje, integruje. Widać to po naszych uczestnikach, którzy w środku tygodnia, po całym dniu pracy, przychodzą do nas na warsztaty, które często kończą się około godziny 22. Poznają innych uczestników, wspólnie spędzają czas, integrują się przy gotowaniu – spędzają miło czas i wychodzą z nowymi umiejętnościami kulinarnymi i nowymi znajomymi.

Czytaj także: Przez żołądek do kultury, czyli gdzie można dobrze zjeść i spotkać ludzi z pasją

Poznaj polski fusion
Wszyscy, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o kulinarnych kursach w CookUp i zarezerwować miejsca na wybranych warsztatach, powinni zajrzeć na stronę www.cookup.pl. W opisie wszystkich warsztatów znajduje się program zajęć, informacja o cenie, terminie i prowadzących.

Już niebawem na stronie będzie można zapisać się na nowy cykl warsztatów „Polski fusion”. - Chcemy pokazać, że kuchnia polska to nie tylko schabowy czy pierogi. Mamy fantastyczne, lokalne produkty, na bazie których możemy przygotowywać ciekawe potrawy np. pesto z czosnku niedźwiedziego. Zajęcia poprowadzi Witek Iwański – szef kuchni hotelu Narvil. Aby w zajęciach mogli wziąć udział także obcokrajowcy, którzy chcą poznać kuchnię polską, warsztaty będą prowadzone w języku polskim i angielskim – mówi Jakub Mielniczuk.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto