Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cynamonowy czy malibu? Lucyna Gieracz z Piekar Śląskich prowadzi studio tortów artystycznych [FOTO]

Iwona Makarska
Lucyna Gieracz zrezygnowała z pracy biurowej i zajęła się... pieczeniem tortów artystycznych. Jak twierdzi - najpopularniejsze są te z postaciami z bajek dla dzieci, ale też tzw. słodkie stoły na weselach.

Czekoladowy, cynamonowy, capuccino czy malibu - to tylko niektóre ze smaków, jakimi możemy delektować się, kiedy zawitamy do studia tortów artystycznych Lucyny Gieracz z Piekar Śląskich. Cukiernikiem nie jest, ale pieczenie i zdobienie słodkości to jej pasja.

A jak się zaczęła? - Sześć lat temu chciałam przygotować mamie na urodziny coś wyjątkowego. Znalazłam przepis na tort z masą cukrową udekorowany w kwiaty. Smakował. Później koleżanki prosiły, bym im coś piekła na różne okazje. I rozkręciło się - opowiada.

Rozkręciło się i to na dobre. Piekarzanka talent i pasję połączyła z biznesem. W zeszłym roku zrezygnowała z pracy biurowej i postanowiła otworzyć własną działalność. Z Powiatowego Urzędu Pracy otrzymała 15 tys. zł dotacji i choć wkładu własnego musiała mieć tyle samo, udało się wyremontować lokal w Siemianowicach Ślaskich i wystartować. - Jestem po studiach z marketingu i zarządzania, ale to nie było dla mnie. Teraz wstaję o 6 i idę do pracy z uśmiechem. Bo robię to, co uwielbiam - mówi.

Z powodzeniem. Jak twierdzi, popyt na torty artystyczne jest bardzo duży. - Często klienci zamawiają torty dla dzieci. Popularne są takie z postaciami z bajek lub ze zwierzątkami. Dorośli kombinują i życzą sobie np. tort w kształcie silnika od motoru lub butów - mówi Gieracz.

Piecze na różne okazje. Wśród nich wesela, chrzciny, roczki, a nawet wieczory panieńskie. Głównie torty, ale nie tylko. Przygotowuje na zamówienie tradycyjne ciasta na blachę, takie jak makowiec, sernik, a także musy, tarty, pączki. Miłośnikom słodkości przypadają też do gustu cakepopsy, czyli ciastka na patyku oblane lukrem lub kolorową czekoladą, którym można nadawać fantazyjne kształty
.
- W tym roku jest szał na tzw. słodkie stoły. Mogą znaleźć się na nim torty i ciasta, cupcake i cakepopsy, trufle oraz inne słodkości. To nowość w Polsce, szczególnie popularna na weselach i urodzinach.Popularny jest też tort malinowy. - Cukier, mąkę i jajka należy zmieszać, po czym upiec biszkopt. Potrzeba dużo malin, a żeby lukier się nie topił - masy maślanej. Trzeba też przygotować masę cukrową. Gotowe? To zdobimy - mówi Gieracz. Zrobienie od podstaw jednego tortu z dwoma figurkami zajmuje około pięciu godzin.

Ciekawi jesteście, jakie słodkie cuda tworzy pani Lucyna? Zajrzyjcie na ubabeczka.blogspot.-com. Nazwę studia „Babeczka" można też wpisać na Facebooku i nowości zobaczyć na jej oficjalnym profilu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piekaryslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto