18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czeska Praga w sercu Warszawy. Takiego "pilsa" jeszcze nie piliście

Sonia Tulczyńska/Szymon Starnawski
Czeska Praga w sercu Warszawy. Takiego "pilsa" jeszcze nie piliście
Czeska Praga w sercu Warszawy. Takiego "pilsa" jeszcze nie piliście Szymon Starnawski
Złoty trunek dociera tutaj prosto z Czech. W oryginalnych tankach dostarczany jest prosto z oryginalnego browaru Pilsnera. W "Ceskiej" zjemy też tradycyjne potrawy, a nawet... porozmawiamy z Czechem, który specjalnie dla tej restauracji przyjechał do Polski ze swojego kraju.

Złoty trunek, świeży, niepasteryzowany Pilsner Urquell, tuż po warzeniu (bez procesu pasteryzacji) przelewany jest do mobilnego tanka, który później trafia do warszawskiej restauracji w czterdzieści osiem godzin. Prosto z browaru w Pilznie, gdzie od 1842 według tradycyjnych procedur wytwarzane jest piwo. Na każdym tanku widnieje data, która oznacza dzień przybycia browaru do restauracji. Tanki wymieniane są raz na tydzień - co gwarantuje świeżość i pełny, prawdziwy smak piwa.

Sam trunek serwowany jest tutaj na kilka sposobów. Naszą uwagę zwrócił najbardziej ten "babski". Sposób podania polega na wypełnieniu szklanki mokrą pianą do pełna - później piwo powoli zapełnia szklankę, ale jak zapewnia barman, sama piana także jest idealna do wypicia. Koszt takiego napoju za 0,3 litra to 8 zł.

Zawsze świeże
Na czym polega sekret dobrego trunku? Po wizycie w Ceskiej uświadomiliśmy sobie, że wszystkie piwa, jakie do tej pory piliśmy w pubach - były nieświeże i źle podawane. W czeskich restauracjach bowiem istnieją maksymalnie 3-4 krany z piwem - to gwarancja dla klientów, że podawany napój jest zawsze dobry, a beczki regularnie wymieniane. Poza tym istotny jest sposób podania.

- Mówi się, że barman zawsze ma mokre ręce. Jest to związane z tym, że piwo "pils" powinno być zawsze nalewane do wilgotnego i schłodzonego kufla. To zapewnia prawidłową konsystencję napoju oraz to, że nie pojawiają się tzw. bąbelki a piana jest gęsta i mokra - opowiada Jakub Srubar, który związany jest z kulturą piwowarską od kilkunastu lat.

To ważna postać w historii restauracji ukrytej tuż za Domami Centrum. Kuba przyjechał z Czech, aby rozwijać przemysł piwowarski w Warszawie. Zna unikatowe sposoby serwowania piwa, a także jest finalistą prestiżowego konkursu dla barmanów. - Polskiego uczę się od kilku miesięcy, ale cały czas uczęszczam na lekcje, bo czuję że nie mówię jeszcze dobrze. Polski jest dla mnie tak samo zabawny, jak czeski dla Polaków - mówi Kuba i dodaje: Warszawa to coś innego dla mnie. Wcześniej pracowałem pod górami, w małej miejscowości dla 1500 mieszkańców. Teraz jestem w centrum miasta, które jest dla mnie miejscem, które nigdy nie śpi. Widzę tutaj także dużo kontrastów - przeszłości i przyszłości. Bardzo mi się podoba Praga, a klub który przypadł mi do gustu to "W Oparach Absurdu".

Kuba zaobserwował, że w warszawskich pubach nie ma miejsca, w którym serwowano by piwo w zimnych i mokrych kuflach. Dlatego zawsze zamawia trunek w butelce.

Coś na ząb
Oprócz piwa, w Ceskiej zjemy także tradycyjne potrawy naszych sąsiadów z południa. Tutaj doświadczymy oryginalnych knedliczków czy smażonego sera z frytkami. Ceny dań oscylują w okolicach 30 zł.

Czytaj też: Wootwórnia na Saskiej Kępie. W tej restauracji smak ma wiele warstw
Czytaj też: Restauracja na Starościńskiej. "Kawałyk" oficjalnie otwarty! [FOTO,WIDEO]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto