Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy w ciąży można pić kawę? Już jedna filiżanka dziennie to niższe ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciężarnych

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Za bezpieczną dawkę kofeiny w ciąży uznaje się 200 mg, co odpowiada 2 kawom z ekspresu. Niektóre kobiety jednak powinny zrezygnować z tego napoju np. panie z nadciśnieniem tętniczym krwi.
Za bezpieczną dawkę kofeiny w ciąży uznaje się 200 mg, co odpowiada 2 kawom z ekspresu. Niektóre kobiety jednak powinny zrezygnować z tego napoju np. panie z nadciśnieniem tętniczym krwi. Mykola Sosiukin/GettyImages.com
Cukrzyca ciężarnych to schorzenie, które dotyczy średnio co 10 kobiety w ciąży, a nieleczona choroba może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości. Początkowo schorzenie leczy się poprzez zmianę nawyków żywieniowych i wdrożenie aktywności fizycznej, jednak czasami konieczna jest również insulinoterapia. Naukowcy zaobserwowali również, że picie jednej filiżanki kawy przez kobiety z cukrzycą ciążową może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości.

Spis treści

Kawa może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u kobiet z cukrzycą ciężarnych

Cukrzyca ciężarnych, często nazywana również cukrzycą ciążową lub cukrzycą w ciąży to zaburzenie metabolizmu glukozy, które pojawia się tylko u tych kobiet, które wcześniej nie chorowały na cukrzycę. Szacuje się, że ta dolegliwość dotyczy 6-9 proc. wszystkich ciężarnych.

W profilaktyce rozwoju cukrzycy ciążowej i jej następstwa, czyli cukrzycy typu 2 ważna jest zmiana stylu życia. Pacjentka powinna przede wszystkim stosować zbilansowaną dietę z niskim indeksem glikemicznym, czyli ograniczyć cukier i produkty dosładzane, a także wysokoprzetworzone z oczyszczonej mąki pszennej. Dodatkowo w licznych badaniach naukowych wykazano, że wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej u kobiet z cukrzycą ciężarnych może zmniejszyć u nich ryzyko zaburzeń przemiany glukozy w późniejszym czasie.

Dowiedz się więcej: Jak zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciążową?

By sprawdzić wpływ kawy na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, naukowcy przeanalizowali dane zgromadzone w badaniu kohortowym Nurses' Health Study II u ponad 4,5 tys. kobiet ciężarnych. Każda z uczestniczek była obserwowana średnio przez 24 lata. Jak się okazuje, panie, które regularnie spożywały jedną filiżankę kawy dziennie wykazywały niższe ryzyko rozwoju cukrzy typu 2 w przyszłości.

– Ciąża naturalnie wywołuje stan insulinooporności, ponieważ łożysko wytwarza hormony, które zapewniają dostępność dużej ilości glukozy i składników odżywczych dla rozwijającego się płodu. Kiedy u kobiety rozwija się cukrzyca ciążowa, jej trzustka nie jest w stanie zwiększyć produkcji insuliny, aby zrównoważyć ten nowy stan oporności na insulinę. Uważa się, że ta niezdolność wynika z podstawowej predyspozycji do cukrzycy. Kobiety, u których rozwija się cukrzyca ciążowa, są już zagrożone cukrzycą, a insulinooporność związana z ciążą po prostu demaskuje tę predyspozycję – zaznacza dr Jennifer Meller, główny oficer medyczny w Sweetch.

W jaki sposób kofeina wpływa na obniżenie ryzyka zaburzeń glukozy u ciężarnych?

Kofeina obecna jest nie tylko w popularnej kawie, ale również w herbacie, napojach energetycznych, a także w mniejszych ilościach w napojach gazowanych i czekoladzie. Kofeina spożywana w umiarkowanych dawkach może wspierać pracę układu krążenia, zmniejszać ryzyko rozwoju demencji oraz poprawiać pamięć i koncentrację.

Dowiedz się więcej: Jakie objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny?

Regularne picie kawy może zatem przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Natomiast w najnowszym badaniu naukowcom udało się udowodnić, że kobiety z cukrzycą ciążową, które spożywały jedną kawę dziennie wykazywały mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości. Dodatkowo zamiana 1 filiżanki napoju słodzonego cukrem (np. herbaty z cukrem lub słodzonego napoju gazowanego) na kawę wiązała się z 17 proc. spadkiem ryzyka rozwoju zaburzeń przemiany glukozy u tych kobiet. Ponadto zamiana jednej filiżanki kawy ze sztucznym słodzikiem na tradycyjny czarny napar wykazywała o 9 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

– Kobiety, które doświadczają cukrzycy w ciąży są często narażone na dość wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu. Kawa, spożywana prawidłowo (2 filiżanki dziennie, bez cukru i pełnotłustego lub wysokotłuszczowego nabiału), była związana z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród tych kobiet z grupy wysokiego ryzyka. Zastąpienie słodkich napojów kawą wiązało się również z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 – podsumowała dr Cuilin Zhang, główna autorka badania.

Naukowcy są zgodni, że istnieje konieczność dalszych badań, które pozwoliłyby lepiej poznać uzyskane zależności. Dodatkowo należy pamiętać, że w niektórych przypadkach kobiety w ciąży nie powinny spożywać produktów zawierających kofeinę.

Czy kobieta w ciąży może pić kawę? Jaka jest bezpieczna dawka kofeiny dla ciężarnych?

Wiele kobiet zastanawia się, czy podczas ciąży można pić kawę. Według najnowszych wytycznych Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, za bezpieczną dawkę kofeiny uznaje się 200 mg, co odpowiada 3 filiżankom espresso (po 35 ml) lub 2 czarnym herbatom po 250 ml każda lub 2 kawom z ekspresu – po 300 ml każda.

Warto wspomnieć, że kobieta ciężarna najlepiej, aby kawę piła bez cukru, natomiast z dodatkiem półtłustego mleka, niesłodzonej śmietanki lub niesłodzonego napoju roślinnego. Warto wspomnieć, że niektóre kobiety ciężarne od momentu zajścia w ciążę wykazują silną awersję do kofeiny, nawet jeśli wcześniej były kawoszami. Ten stan zazwyczaj jest przejściowy i mija po pierwszym trymestrze, jednak u niektórych pań pozostaje nawet do czasu porodu.

Kiedy ciężarna nie powinna pić kawy? Ginekolodzy przestrzegają, że w tych przypadkach nie powinno się pić napojów z dodatkiem kofeiny:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą,
  • silne obrzęki,
  • silne migreny,
  • arytmia serca,
  • tachykardia, czyli przyspieszona akcja serca,
  • stan przedrzucawkowy.

Źródło: Type 2 diabetes: Coffee may reduce risk following gestational diabetes diagnosis Medical News Today

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy w ciąży można pić kawę? Już jedna filiżanka dziennie to niższe ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciężarnych - Strona Zdrowia

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto