Czy warszawskie restauracje przetrwają epidemię? Problemy stołecznej gastronomii

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Pixabay.com
Puste lokale, brak klientów i zysków oraz nierzadko spore opłaty do uregulowania. Lokale gastronomiczne w związku z epidemią koronawirusa znalazły się w ciężkiej sytuacji. Mimo to, wciąż nie brak im zapału do pomocy nie tylko sobie, ale przede wszystkim, innym.

Koronawirus. Warszawa solidarna z lekarzami. Pomagają też restauratorzy

Epidemia koronawirusa dotknęła wszystkie branże, które oparte były o bezpośredni kontakt z klientem. Zamknięte domy kultury, teatry czy kina starają się przywracać normalne warunki pracy dzięki internetowi, nieco gorzej jednak wygląda to w przypadku gastronomii, która nie może obsługiwać klientów.

Piotr Popiński, restaurator i organizator festiwalu Jedz Pij Warszawo wystosował także list otwarty do przedstawicieli branży. -Nikt wtedy nie przypuszczał, że dojdzie do sytuacji, w której znaleźliśmy się obecnie. Pandemia koronawirusa i nakaz zamknięcia lokali gastronomicznych uderzył w nasza branżę z siłą pioruna i z dnia na dzień straciliśmy możliwość sprzedaży i jakiekolwiek przychody. Dzisiaj stajemy w obliczu bardzo trudnych decyzji związanych z utrzymaniem naszych lokali, personelu i firm. (...) Często sytuacja jest dramatyczna, gdyż wiele szczególnie małych, rodzinnych firm stanęło na krawędzi bankructwa. Moje ponad 20 lat doświadczenia w branży, w tej ekstremalnie nieprzewidywalnej sytuacji zdają się na niewiele

- piszę restaurator i właściciel kilku lokali w Warszawie.

Restaurator proponuje w swoim liście możliwe rozwiązanie kryzysu w ramach akcji Zamawiam - Pomagam. Klienci, którzy skorzystają z opcji posiłku na dowóz ufundują także dodatkowy posiłek regeneracyjny dla lekarzy ze stołecznych szpitali. Można także, zamiast zamawiać jedzenie dla siebie, zamówić je wprost do wybranej placówki, albo ufundować voucher ze zniżką 50% dla wybranego szpitala czy placówki medycznej.

Nie przegapcie

W poważnej sytuacji, jeśli wierzyć relacji właścicielki, znalazła się Qchnia Artystyczna Marty Gessler. Jednak restauratorka widzi pewne niebezpieczeństwa w realizowaniu zamówień na dowóz.- Cały czas myślę, co mogę zrobić jako restaurator, człowiek. Czy powinnam uruchomić produkcję dostaw qchennego jedzenia, czy powinnam WAS narażać. Czy stać mnie na to, żeby to zrobić bezpiecznie i profesjonalnie. Nie jesteśmy restauracją, która jest na to przygotowana. Nie mamy takiego zaplecza. Pakowaczek, opakowań, naklejek, badania terminów przydatności do spożycia. Robienie wynosów musi być bezpieczne. Może zrobić remont, może szkoda kasy na malowanie itd. Jak działać, żeby nie bać się kiedy zapasy optymizmu są jak moja lodówka prawie pusta - pisze restauratorka na swoim Facebooku.

Jednak nawet przejściowe trudności nie powstrzymują restauratorów przed włączeniem się w akcje #PosiłekDlaLekarza. - Każdy, kto chce zamówić posiłek w restauracji (która jest na liście), wystarczy że poinformuje jej obsługę o chęci skorzystania z bezpłatnego posiłku. Restauracja otrzyma od nas rekompensatę za posiłki, jeśli przedstawi nam dowód, że dostarczyła zamówienie osobom, do których kierujemy naszą akcję – wystarczy zdjęcie - deklarują organizatorzy na portalu Zbiórka.pl. Do akcji, 19 marca dołączyła też sieć Makro, która przygotowuje posiłki dla lekarzy szpitala MSWiA.

Podobnych inicjatyw na terenie Warszawy powstało już całe mnóstwo. Często restauracje z własnej inicjatywy i bez dodatkowej zachęty wysyłają jedzenie do lekarzy, którzy nie zawsze mogą pozwolić sobie na to, by zjeść ciepły posiłek w trakcie przedłużających się dyżurów przy chorych.

Zobaczcie też: Posypane - raj dla miłośników makaronu. W tym lokalu zjecie i kupicie makarony robione na miejscu

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

G
Gostek

Myśle, ze te większe i bardziej znane restauracje dadzą radę bo teraz funkcjonują na dowóz, sam wczoraj zamawiałem np z Pańskiej 85, obłożenie maja spore, na brak klientów nie narzekają, ale te mniejsze czy mało znane restauracje mogą mieć już problem z utrzymaniem :(

G
Gość

Wiele restauracji działa tylko, że nie można do nich przyjść i zjeść tylko zamówić jedzenie na dowóz. Zamawiałam jedzenie przez roomservice i dostawa się odbyła tylko teraz jedzenie pod drzwiami zostawiają a płatność odbywa się online. Restauracje muszą się jakoś ratować, bo rzeczywiście ich los może być ciężki. A nie wiadomo kiedy wszystko wróci do normalności

G
Gość

Może posiłki dla chorych? Na szpitalnym jedzeniu ciężko zdrowieć, a na oddziale zakaźnym rodzina nie dostarczy jedzenia.

M
M.M.

A ja teraz całkowicie zrezygnowałam z posiłków przygotowywanych poza domem. Nie ma pewności kto robił zakupy, kto przygotowywał, kto gotował, kto pakował, kto przywiózł - dla mnie ten łańcuch jest zdecydowanie za długi. W sklepach też odeszłam od ekologii - kupuję tylko zapakowaną żywność, albo taką, gdzie skórki się wyrzuca. A pieczywo tylko w piekarnii, gdzie tylko jedna osoba mi poda, a nie kilkadziesiąt obmaca, nachucha.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3