Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieodzownym elementem w łatwostrawnym menu są zupy – m.in....
fot. Anna Pustynnikova/123RF

Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić

Zupa krem z dyni z pomarańczą

Nieodzownym elementem w łatwostrawnym menu są zupy – m.in. krupniki, czyste (czyli niezabielone) zupy ugotowane na nietłustych wywarach mięsnych i kostnych, a także jarzynowe, które świetnie smakują i dobrze trawią się w postaci zmiksowanej na krem.

Zupy tradycyjne można zagęszczać mąką z mlekiem lub niewielką ilością słodkiej śmietanki, a w tych kremowych funkcję tę spełnią ziemniaki. Zupy warto doprawiać majerankiem, koperkiem lub natką pietruszki.

Z warzyw gotowanych i rozdrobnionych dozwolona jest marchewka, pietruszka i seler (jako składnik smakowy bulionu powinny znaleźć się w każdej zupie), a także kalafior, buraki, szpinak, cukinia, kabaczek i dynia, ew. młode: fasolka szparagowa i zielony groszek.

Do kremu z marchewki lub dyni warto dodać dla smaku nieco soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy, inne można doprawiać sokiem z cytryny. Do porcji gotowego dania zaleca się dodać łyżeczkę masła lub oliwy.

Zobacz również

Wystawa  obrazów Stanisława Imienińskiego „Waszmość Stanisław” w MDK Radomsko. FOTO

Wystawa obrazów Stanisława Imienińskiego „Waszmość Stanisław” w MDK Radomsko. FOTO

Toruń. Tak powstawało Rubinkowo. Oto wyjątkowe archiwalne zdjęcia

Toruń. Tak powstawało Rubinkowo. Oto wyjątkowe archiwalne zdjęcia

Polecamy

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać