Dom pod Warszawą ukryty między sosnami. Można z niego wejść wprost do lasu

Joanna Postrzednik
Joanna Postrzednik
mat. Stoprocent Architekci
Udostępnij:
Jednorodzinny dom ukryty między sosnami to projekt architektów ze studia STOPROCENT Architekci. Budynek został podzielony na kilka mniejszych elementów, m.in. domek biały i czarny. Dodatkowo wokół domu przewidziano dużą liczbę tarasów, które pozwolą mieszkańcom korzystać z wyjątkowo atrakcyjnego leśnego otoczenia. Szczegóły poniżej.

Projekt domu W

Dom jednorodzinny został zaprojektowany na bardzo rozległej i malowniczej działce pod Warszawą. Najbliższe otoczenie stanowi sosnowy las i kilka pojedynczych budynków letniskowych usytuowanych w dalszym i bliższym sąsiedztwie. Architekci z pracowni STOPROCENT Architekci zdecydowali się podzielić dom na kilka mniejszych elementów, aby uniknąć masywnej, dominującej bryły. - Naturalne ukształtowany teren wznosi się w kierunku południowym i północnym tworząc kilkumetrowe wzgórze o dość szerokim szczycie. Intencją projektu było wpisanie się z nową zabudową w naturalny kontekst działki spokojną, wyważoną architekturą - mówią projektanci.

Naturalne ukształtowany teren wznosi się w kierunku południowym i północnym tworząc kilkumetrowe wzgórze o dość szerokim szczycie.

ZOBACZ, jak wygląda projekt DOMU W

Dom pod Warszawą ukryty między sosnami. Można z niego wejść ...

Leśne tarasy

Od strony ulicy dom ma formę dwóch, archetypowo prostych brył o ujednoliconych wysokościach i proporcjach a skontrastowanych jedynie materiałem elewacji. Od strony wnętrza działki, dom odkrywa swą ukrytą w zboczu kondygnację. - Funkcjonalny podział domu jest ściśle powiązany z podziałem architektonicznym budynku. W czarnym domku, ulokowano część dzienną z kuchnią jadalnią i salonem. Przestrzeń nad salonem jest otwarta na dwie kondygnacje, aż do dachu, a nad kuchnia i jadalnią umieszczono małą antresolę z gabinetem. Biały domek mieści część techniczną z kotłowni ą i dwustanowiskowym garażem - tłumaczą architekci z z pracowni STOPROCENT Architekci. Kondygnacja przyziemia mieści głównie funkcję sypialną przewidzianą dla licznych domowników. Klatkę schodową łączącą oba poziomy zaprojektowano w niskim łączniku pomiędzy dwoma domkami. Tam też znajduje się główne wejście do budynku z wiatrołapem i garderobami. Wokół domu, na rożnych poziomach przewidziano dużą liczbę tarasów, które pozwolą mieszkańcom korzystać z wyjątkowo atrakcyjnego leśnego otoczenia.

Zobaczcie też:

Zobaczcie też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

KE akceptuje Krajowy Plan Odbudowy - wizyta Ursuli von der Leyen

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie