Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dwie ekskluzywne restauracje połączyły siły. Zjemy tu przysmaki z polskiego transatlantyku! [WIDEO]

Red.
Dwie ekskluzywne restauracje połączyły siły. Zjemy tu przysmaki z polskiego transatlantyku! [WIDEO]
Dwie ekskluzywne restauracje połączyły siły. Zjemy tu przysmaki z polskiego transatlantyku! [WIDEO] Fot. Szymon Starnawski
Restauracja Mokotowska 69 połączyła się z Merliniego 5. O tym, co się zmieniło i co zjemy na miejscu, rozmawialiśmy z jej właścicielem, Andrzejem Rudnickim-Sipayłło.

Od lutego dwie restauracje - Mokotowska 69 i Merliniego 5 - połączyły siły pod pierwszym z dwóch adresów. Ten zaś dobrze znany jest bywalcom stołecznych restauracji. - Ostatnie 23 lata była tu restauracja Adler, którą kiedyś otwierałem - komentuje Andrzej Rudnicki-Sipayłło, właściciel Mokotowskiej 69.

Na steka
W menu, oprócz bogatej selekcji wina, znajdziemy m.in. wybór wysokiej klasy wołowiny z Argentyny oraz Japonii. Jedną z dwóch specjalności lokalu, obok ryb są steki. Inspiracją dla nich były amerykańskie steak house’y. - W Polsce 7-8 lat temu stek był robiony z każdego kawałka mięsa, a to trochę inaczej wygląda. Idealny stek musi być z dobrej krowy, idealnie odżywionej. Musi mieć też swoją powtarzalność, ważyć około 450 gramów, mieć dwa centymetry grubości, by zachować wszystkie soki. Powinien być średnio wysmażony i dobrze przygotowany - wymienia Andrzej Rudnicki.

W karcie przy Mokotowskiej wykwintnych dań jest całe menu. Znajdziemy tu pełen przekrój luksusowych wariantów steków, a wśród nich m.in. rib eye sezonowany limousine z rukolą i parmezanem (25 zł za 100 g), filet mignon (43 zł za 100 g) czy rostbef z tajima gyu „kobe style” klasy 9+ (100 g / 139,00 zł).

i ryby
Wśród wartych odnotowania pozycji w menu znajdziemy także ryby. W tym, także te rzadko spotykane na rynku jak sum, lin, sandacz czy okoń. Za tego pierwszego, z chrzanowym risotto i rajskimi jabłkami, zapłacimy 68 zł. Lin w śmietanie z grzybami portobello i ziemniakami będzie nas kosztował 79 złotych, zaś okoń z kurkami 49 zł.

Wśród bardziej polskich akcentów warto wymienić kartę potraw z TSS Stefana Batorego, polskiego transatlantyku, który służył Polskim Liniom Oceanicznym w latach 1952-1988. - Serwowano na nim codziennie inne menu. Ciekawostką jest to, że menu było wydrukowane wcześniej, a statek płynął dwa tygodnie. Na każdym menu w rogu była data z dniem, w którym dane jedzenie było serwowane. Kucharz z dużym wyprzedzeniem musiał wiedzieć, co zaserwuje 15 października 1964 roku - mówi Andrzej Rudnicki.

Choć przy Mokotowskiej menu nie zmienia się aż tak często, to i tak warto zajrzeć tu na porcje steku czy rybę lub choćby po to, by posiedzieć przy kieliszku dobrego wina.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto