Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień kulinarny w La Petite Provence, czyli Małej Prowansji

Teraz Opole
Teraz Opole
Anna Grudzka
Jak smakuje Prowansja? Możesz sprawdzić w Opolu.

Pola pachnące lawendą i ziołami, drzewa oliwne, morska bryza i góry - mowa oczywiście o Prowansji.Jak twierdzą niektórzy, to raj na ziemi, nie tylko dla podróżników, ale i znawców dobrego jedzenia. Można się o tym będzie przekonać już w sobotę (16 lutego) podczas dnia kulinarnego w La Petite Provence, czyli Małej Prowansji. To sklep przy ul. Kośnego prowadzony przez polsko-francuską parę, która postanowiła opolan zarazić miłością do południowej Francji.- Dlatego chcemy zaprosić mieszkańców do tego, by na własne oczy a raczej języki poczuli jak Prowansja smakuje - mówi pani Anna z La Petite Provence.Podczas degustacji można będzie spróbować miodów czy tradycyjnych tapenad.- To bardzo znane pasty warzywne. Mogą być zrobione z czarnych oliwek, suszonych pomidorów, bakłażana, ciecierzycy czy karczocha. Francuzi używają ich nie tylko do smarowanie pieczywa, ale i jako dodatku do mięsa czy ryb - mówi Anna.Past można będzie spróbować na domowym, pieczonym przez panią Annę chlebie.- Będziemy także opowiadali o Prowansji, a także dzielili się z opolanami ulubionymi przepisami kulinarnymi - mówi Anna.Degustacje potrwają cały dzień od 10.00 do 18.00.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto