Pola pachnące lawendą i ziołami, drzewa oliwne, morska bryza i góry - mowa oczywiście o Prowansji.Jak twierdzą niektórzy, to raj na ziemi, nie tylko dla podróżników, ale i znawców dobrego jedzenia. Można się o tym będzie przekonać już w sobotę (16 lutego) podczas dnia kulinarnego w La Petite Provence, czyli Małej Prowansji. To sklep przy ul. Kośnego prowadzony przez polsko-francuską parę, która postanowiła opolan zarazić miłością do południowej Francji.- Dlatego chcemy zaprosić mieszkańców do tego, by na własne oczy a raczej języki poczuli jak Prowansja smakuje - mówi pani Anna z La Petite Provence.Podczas degustacji można będzie spróbować miodów czy tradycyjnych tapenad.- To bardzo znane pasty warzywne. Mogą być zrobione z czarnych oliwek, suszonych pomidorów, bakłażana, ciecierzycy czy karczocha. Francuzi używają ich nie tylko do smarowanie pieczywa, ale i jako dodatku do mięsa czy ryb - mówi Anna.Past można będzie spróbować na domowym, pieczonym przez panią Annę chlebie.- Będziemy także opowiadali o Prowansji, a także dzielili się z opolanami ulubionymi przepisami kulinarnymi - mówi Anna.Degustacje potrwają cały dzień od 10.00 do 18.00.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?