Dzień Pizzy 2020. Najlepsze pizzerie w Warszawie. Tu zjecie pyszny włoski placek

Sylwia Torcińska
Dzień Pizzy 2020. Najlepsze pizzerie w Warszawie. Tu zjecie pyszny włoski placek naszemiasto.pl/archiwum
Dzień Pizzy 2020, czyli nieformalne święto dla wszystkich miłośników włoskiego placka, przypada na 9 lutego. Gdzie w Warszawie zjemy najlepszą pizzę? Jakie są najlepsze pizzerie w mieście, a także jak samemu wykonać idealny placek? Wszystkie informacje znajdziecie w tym artykule.

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020 przypada na niedzielę, 9 lutego. Obchodzą go nie tylko Włosi, ale i wszyscy miłośnicy tego prostego dania. Drożdżowy, płaski placek, istnieje od wielu wieków, a Włosi doszli już do perfekcji w przyrządzaniu tego dania i potrafią rozdzielać je na pizze neapolitańską, rzymską czy sycylijską. W zależności od nałożonych na nią składników, wyróżniamy typy pizzy, jak margharita, funghi czy pepperoni. O rodzajach pizzy przeczytacie więcej w tym artykule: Myślisz, że znasz pizzę? Jeśli nie kojarzysz tych miejsc, nie wiesz o niej nic.

pizza

Najlepsza pizzeria w Warszawie

Jeśli zastanawiacie się, jaka pizzeria w Warszawie jest najlepsza i gdzie zjecie najsmaczniejszą pizzę w mieście - wraz z Czytelnikami przygotowaliśmy ranking restauracji. Znajdziecie go tutaj:
Najlepsza pizza w Warszawie. Mieszkańcy stolicy wybrali najlepsze lokale w Warszawie. Poznajcie ich adresy

Najlepsza pizza w Warszawie 2020. Wybraliście najsmaczniejsz...

Wśród wymienionych lokali znajdziecie m.in. Mąkę i Wodę na Chmielnej 13, Vapiano, Bella Napoli czy Viaduct i Aioli.

Nietypowa pizza Warszawa

Jeśli macie ochotę na pizzę oryginalną, podaną w nietuzinkowy sposób, o dziwnym smaku albo bardzo amerykańską - zebraliśmy dla was kilka miejsc w Warszawie, gdzie zjecie włoski przysmak w zupełnie niecodziennym wydaniu.

7 miejsc na nietypową pizzę w Warszawie. Wersja na słodko, z patelni albo z ogórkiem! [PRZEGLĄD]

7 miejsc na nietypową pizzę w Warszawie. Wersja na słodko, z...

Dzień Pizzy 2020 - zniżki, rabaty, promocje

W związku z Międzynarodowym Świętem Pizzy wiele restauracji i pizzerii w Warszawie przygotowuje zniżki i promocje dla swoich klientów. Wśród nich jest m.in.:

  • I like PIZZA - w sobotę płacicie 39,99 zł i od 19.00 do 22.00 jecie tyle pizzy, ile chcecie. Kawałki pizzy będą serwowane z karty klasycznej i sezonowej. Jedyne, co musicie przygotować to puste brzuchy.
  • Zakład Mięsny Wileńska 25 - w niedzielę każda pizza bez wyjątku będzie kosztować 19,90 zł
  • Tutto Bene Pizzeria - w niedzielę do każdej zamówionej pizzy otrzymacie 15% rabatu

Być może rabaty znów przygotują takie portale i restauracje, jak m.in. pizzaportal.pl, pyszne.pl czy Pizza Hut oraz Papa John's. Promocje na włoski przysmak do 9 lutego oferuje Domino's. Zasady są proste: zamówcie 1 pizzę, a z kodem TP30 zapłacicie 30% mniej; zamówcie 2 pizze, a z kodem TP40 zapłacicie 40% mniej; zamówcie 3 pizze, a z kodem TP50 zapłacicie aż 50% mniej.

Czytajcie też: Najlepsze włoskie restauracje. Gdzie serwują najlepsze włoskie potrawy?

Pizza - przepis na idealny przysmak

Jak zrobić idealną pizzę? Oto kilka wskazówek:

  1. Dobre ciasto musi być napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobić je i rozciągnąć dłońmi – Włosi robią tak od lat. Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka.
  2. Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętość.
  3. Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy, nie sałatkowa. Można wymieszać ją również z innym żółtym serem.
  4. Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginać się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty.
  5. Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser, a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoć zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze.

Jak zrobić pizzę?
* Krok 1 – wyrób ciasto
Składniki (przepis na ok. 4 porcje): - 0,5 kg mąki pszennej - 15 g drożdży - 1 szklanka letniej wody - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek - szczypta cukru - płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.
* Krok 2 – przygotuj sos
Składniki: - 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati - 2 ząbki czosnku - 1 mała łyżeczka oregano - 1 mała łyżeczka bazylii - sól, cukier, pieprz do smaku
Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.
* Krok 3 – upiecz pizzę
Składniki (na 1 pizzę): - garść startego sera żółtego - 8-10 plasterków szynki parmeńskiej - 10 pomidorków koktajlowych - 1 garść świeżej rukoli - sos czosnkowy
Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy oliwą lub (wersja polska) sosem czosnkowym.

Restauracje z pizzą w Warszawie, które odwiedziliśmy - sprawdź, co w nich jest:


Wideo

Komentarze 8

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

C
CC

jak przystało na niemieckiego szmatławca Polska Press (medialnie: Polska Press Grupa, dawniej: Grupa Wydawnicza Polskapresse) – polska grupa wydawnicza wchodząca w skład niemieckiego koncernu Verlagsgruppe Passau. O SOBOTNIEJ MANIFESTACJI CISZA

M
M

Do niedawna najlepsza była Pizza Time na Smoczej. Od stycznia zmiana właściciela, jeszcze nie próbowałam.

G
Gość

ja jak już jem na mieście to zawsze wybieram Instalacje Art Bistro, świetne jedzenie

G
Gość

Pizza na rnr.waw.pl jest smaczniejsza i tańsza. Już 2 razy zamówiony - więc 100% pewności)

T
Tomek

Ja za to polecam restaurację Szkutnia. Mają nie tylko pyszną pizzę, ale również wiele innych dań z kuchni włoskiej.

K
Kuba

Sypka Mąka też jest na Żoliborzu, mają teraz fajne śniadania, bardzo duże porcje, jeżeli ktoś nie jest super głodny to spokojnie można jedno śniadanie zamówić na dwie osoby.

G
Gość

Jak pizza to tylko w Złotej 65, albo w Sypkiej Mące.

K
Kali

Jak dla mnie to Vilano jest bezkonkurencyjne jeśli chodzi o pizzę, moją ulubioną lawendową udało się dziś upolować przez roomservice 30% taniej :) Z krewetkami też jest całkiem niezła

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3