Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień z Podravką w Zespole Szkół Mechanicznych im. J. Piłsudskiego w Radziejowie

Redakcja
Konkurs
Konkurs Sylwester Wojciechowski
05.06.2013r. w Zespole Szkół Mechanicznych w Radziejowie został przeprowadzony kolejny etap III edycji konkursu pod nazwą „Dzień z Podravką” adresowany do uczniów szkół gastronomicznych.

Organizatorem Konkursu „Dzień z Podravką" jest Podravka Polska Sp. z o.o.. zaś osobami odpowiedzialnymi są Pani Aleksandra Ciszewska i Pan Martin Hecimović. Konkurs został poprzedzony pokazem młodego, zdolnego i niezwykle komunikatywnego mistrza sztuki kulinarnej Marcina Jabłońskiego. Do projektu zgłosiło się 65 szkół z całej Polski, spośród których 7 szkół wzięło udział w tej edycji, wśród nich i Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie – to wielki zaszczyt dla nauczycieli i uczniów naszej szkoły. ZSM zakwalifikował się na podstawie listy osiągnięć i aktywności kierunków gastronomicznych jak i rekomendacji dr Katarzyny Hryciuk.
Aleksandra Ciszewska, twórca i koordynatorka „Dnia z Podravką" w przemiły i obrazowy sposób pokazała jak warto być dobrym kucharzem i w jaki sposób zaistnieć na polu gastronomicznym. Pani Aleksandra to osoba o wysokich kompetencjach, umiejąca fachowo i perfekcyjnie przygotować każdą imprezę, o czym przekonaliśmy się w Radziejowie.
Album fotek tutaj:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10201532608937986.1073741925.1259848402&type=3 
Przedmiotem konkursu było opracowanie i wykonanie przez uczestników warsztatów własnych przepisów z użyciem produktów dostarczonych przez organizatora Firmy Podravka Polska S.p. Z o. o.. Celem warsztatów i konkursu było otwarcie na kuchnię śródziemnomorską, a szczególnie Chorwacką, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw Podravka pokazane przez doskonałego w każdym calu kucharza Pana Marcina Jabłońskiego. Konkurs rozpoczął się pokazem młodego mistrza, który omówił rodzaje ryżu, makaronu i techniki gotowania. Nasz Radziejów to mały ośrodek, gdzie ograniczony jest dostęp do nowości kulinarnych. Karczochy, szparagi czy zaprezentowane na pokazie owoce morza (ostrygi, krewetki, mule) rzadko goszczą na naszych stołach. Przewspaniały mistrz sztuki kulinarnej przybliżył naszej młodzieży tajniki dotyczące owoców morza, np. jak wybierać najlepsze okazy i jak sprawdza się ich świeżość. Uczniowie zafascynowani byli wiedzą Pana Marcina i zaprezentowanymi świeżymi ziołami, kiełkami i kwiatami jadalnymi oraz umiejętnościami organizacyjnymi twórczyni projektu Pani Aleksandry Ciszewskiej.
W trakcie pokazu młodzi ludzie zapoznali się z innym sposobem obróbki żywności, przygotowania oraz przyprawiania potraw. Uczniowie i nauczyciele naszej szkoły gotowi są na nowe technologie, receptury, nowatorskie metody obróbki żywności. Otwarcie się na kuchnie świata i eksperymenty kulinarne wzbogacają uczniów o praktyczną wiedzę na temat nowych trendów kulinarnych. Należy przy tym pamiętać i uświadamiać uczniom, iż piękne, użyteczne przedmioty ułatwiające pracę w kuchni mają takie samo znaczenie jak dobre jedzenie. Przekonali nas i młodzież o tym przedstawiciele firmy Fackelmann: Pan Krzysztof Ogrodnik – Prezes Fackelmann Polska oraz Mark Rowiński, Dyrektor Handlowy Fackelmann Polska.
Dzięki zdobytym umiejętnościom młodzież klas gastronomicznych naszej szkoły, już prawie adepci sztuki kulinarnej mogą po odbytych warsztatach dodatkowo zabłysnąć w swoim środowisku.Po pokazie nastąpił wielki konkurs. Grupa 18 osób wyłonionych z klas gastronomicznych ZSM została podzielona na 6 grup po 3 osoby. Zanim drużyny przystąpiły do wykonywania prac związanych z kuchnią śródziemnomorską musiały wstępnie w czasie 10 min. przedstawić swoje menu oparte na wskazanych produktach. Strachu było wiele, ale potrawy były w efekcie bardzo smaczne.
Jury, w którego składzie pracowali:Marcin Jabłoński - kucharzKrzysztof Ogrodnik – Prezes Fackelmann PolskaMarek Rowiński - Dyrektor Handlowy Fackelmann PolskaAleksandra Ciszewska – pomysłodawczyni Dnia z PodravkąAnna Alwin – koordynator z ramienia szkoły
Wyłoniło zwycięską drużynę. Wygrała drużyna, która sporządziła spaghetti z krewetkami oraz karczoch w sosie śmietanowo - ziołowym:Oktawia Sosnowska, Julita Gralak, Ewelina Pawłowska z klasy II H, jako zwyciężczynie awansowały do wielkiego finału, który odbędzie się w styczniu 2014 r w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej „DORAM".
Wyróżnienie otrzymały uczennice z klasy II Tg za przystawkę z karczocha: Katarzyna Lewandowska, Katarzyna Kwiatkowska i Natalia Lisota.
Jesteśmy wdzięczni Pani Aleksandrze Ciszewskiej i jej ekipie za przyjazd do Zespołu Szkół Mechanicznych w Radziejowie. Chcielibyśmy w tym miejscu podziękować Zakładowi Aktywizacji Zawodowej i Środowiskowemu Domu Pomocy za udzielenie pomocy i wsparcie w konkursie „Dzień z Podrawką". 
Gratulacje z życzeniami kolejnych sukcesów.KS. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto