Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś świętujemy Dzień Pizzy. Zobacz jak ją przygotować [wideo]

Paulina Targaszewska
Smaczny placek z różnymi dodatkami i sosem pomidorowym czyli pizza - znany jest na całym świecie. Dziś obchodzimy Dzień Pizzy. Z tej okazji odwiedziliśmy pizzerię Biesiadowo, aby podpatrzeć jak przygotowuje się ten popularny przysmak.

9. lutego obchodzony jest Dzień Pizzy. Smaczny placek z różnymi dodatkami i sosem pomidorowym znany jest na całym świecie. Pizza to potrawa włoska. Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to wówczas płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Z Grecji ok. 500 roku p.n.e. miały trafić do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto dodawać nieodłącznie sos pomidorowy. Przyjmuje się jednak, że oficjalnie pizza narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Pizza ta była wyjątkowa, bo znalazły się na niej pomidory, ser mozarella i bazylia, które miały reprezentować narodowe barwy Włoch. Nazwano ją wówczas margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

Z okazji Dnia Pizzy postanowiliśmy odwiedzić pizzerię Biesiadowo przy al. Wojska Polskiego i podpatrywaliśmy, jak przygotowuje się ten przysmak.

- Najczęściej mieszkańcy zamawiają u nas giganty - mówi Jakub Mazur z pizzeri Biesiadowo. - Nie ma jednak jednego, popularnego smaku smaku. Każdy wybiera taką pizzę jaką lubi. Często też przy wyborze pizzy ludzie kierują się ceną - wybierają ten smak, który aktualnie jest w promocyjnej cenie.

Jaka jest najlepsza pizzeria w Szczecinie? Zagłosuj w plebiscycie gs24.pl

Aby stworzyć pizzę najpierw przygotowuje się ciasto z mąki, soli i drożdży. Całość należy poporcjować, w zależności od wielkości pizzy. Z ciasta należy uformować płaski placek. Na nim rozsmarowujemy pomidorowy sos i posypujemy serem. Na wierzchu układamy ulubione dodatki, a następnie na około 7 minut wstawiamy do pieca. Pamiętamy przy tym o obracaniu pizzy i pilnowaniu aby nie utworzyły się na niej pęcherze powietrza.

- Przy tworzeniu pizzy ważna jest przede wszystkim cierpliwość - mówi pan Jakub. - Nie spieszmy się przy jej przygotowaniu i nie zniechęcajmy, jeżeli pierwsza pizza nie będzie idealna. Praktyka czyni mistrza!

Macie ochotę wygrać zaproszenia do pizzerii? Pochwalcie się swoją pizzą na stronie Naszego Miasta

od 7 lat
Wideo

Burze nad całą Polską

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto