Ekologiczne ozdoby świąteczne. Jak je zrobić? [PRZEWODNIK]
Pierniczki dobre na wszystko
Pierniczki dobre na wszystko Potrzebne: * Miód płynny - potrzebujemy 1/4 szklanki miodu * Masło - pięć łyżek * brązowy cukier, albo cukier puder - pół szklanki * jedno jajko * mąka dwie szklanki i 1/4 * przyprawa do piernika * 3 łyżeczki kakao Wszystko mieszamy. Łatwo nie jest, trochę bolą ręce, ale potem bardziej smakuje! Ciasto rozwałkować. Nasz przepis na pierniki preferuje grubość ciasta ok 3 mm. Wycinać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w 180 stopniach tylko 10 minut. Nie dłużej bo będą gorzkie! Ten oto przepis na pierniczki pozwala upiec pyszne chrupiące piernikowe ciasteczka, które przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Przepis na pierniki zakłada polanie pysznych ciasteczek lukrem - pozostawiamy decyzje internautom. Jeśli lubimy słodkie lejemy polewą, jeśli gustujemy w wytrawnych smakołykach, z lukru radzimy zrezygnować. Pierniki smakują nawet bez polewy! Można je zawiesić na choince albo zrobić z nich lukrowy domek! Czytaj też: Prezenty do 50 zł. Co kupić? [PRZEGLĄD]