Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierniczki dobre na wszystko
Potrzebne:
* Miód płynny -...
fot. MARZENA BUGALA - AZARKO

Ekologiczne ozdoby świąteczne. Jak je zrobić? [PRZEWODNIK]

Pierniczki dobre na wszystko

Pierniczki dobre na wszystko Potrzebne: * Miód płynny - potrzebujemy 1/4 szklanki miodu * Masło - pięć łyżek * brązowy cukier, albo cukier puder - pół szklanki * jedno jajko * mąka dwie szklanki i 1/4 * przyprawa do piernika * 3 łyżeczki kakao Wszystko mieszamy. Łatwo nie jest, trochę bolą ręce, ale potem bardziej smakuje! Ciasto rozwałkować. Nasz przepis na pierniki preferuje grubość ciasta ok 3 mm. Wycinać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w 180 stopniach tylko 10 minut. Nie dłużej bo będą gorzkie! Ten oto przepis na pierniczki pozwala upiec pyszne chrupiące piernikowe ciasteczka, które przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Przepis na pierniki zakłada polanie pysznych ciasteczek lukrem - pozostawiamy decyzje internautom. Jeśli lubimy słodkie lejemy polewą, jeśli gustujemy w wytrawnych smakołykach, z lukru radzimy zrezygnować. Pierniki smakują nawet bez polewy! Można je zawiesić na choince albo zrobić z nich lukrowy domek! Czytaj też: Prezenty do 50 zł. Co kupić? [PRZEGLĄD]

Zobacz również

Relacja z Forum Rewitalizacji w Cukrowni Żnin. Mamy zdjęcia i wideo

Relacja z Forum Rewitalizacji w Cukrowni Żnin. Mamy zdjęcia i wideo

Prelekcja, wystawa, góralska muzyka i nie tylko - to wszystko dzisiaj w NOK-u!

Prelekcja, wystawa, góralska muzyka i nie tylko - to wszystko dzisiaj w NOK-u!

Polecamy

Najlepsze restauracje w Polsce. Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów Michelin!

Najlepsze restauracje w Polsce. Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów Michelin!

Przykra dolegliwość podczas okresu. Jak sobie radzić?

Przykra dolegliwość podczas okresu. Jak sobie radzić?

Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!

Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!