Wielu z nas nie wyobraża sobie udanego rozpoczęcia dnia bez kubka ulubionej gorącej herbaty.
O tym, dlaczego tak chętnie sięgamy po ten napój i jakie właściwości mają poszczególne rodzaje herbaty zapytaliśmy dietetyk, mgr inż. Ilonę Olejnik.
Najpopularniejsze rodzaje herbaty
Herbata jest znana ludzkości od tysiącleci. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych napojów spożywanych na świecie. Ma ona nieoceniony wpływ na nasz umysł, ciało, zdrowie i samopoczucie. Aby dobrze wykorzystać jej właściwości prozdrowotne, należy posiadać o niej podstawową wiedzę. Istnieje wiele rodzajów herbaty, a główne i najpopularniejsze z nich to:
1. Herbata czarna – najpopularniejszy i najczęściej wybierany gatunek herbaty. Powstaje w wyniku fermentacji, a następnie suszenia liści herbacianych. Zawiera dużo garbników (taninę), kofeiny (teinę). Pobudza, działa bakteriobójczo, poprawia koncentrację i samopoczucie, działa ochronnie na naczynia krwionośne oraz dzięki zawartości fluoru wzmacnia zęby.
2. Herbata zielona – powstaje w wyniku suszenia liści herbacianych bezpośrednio po zerwaniu, dzięki temu zachowuje ona najwięcej cennych składników. Zielona herbata zawiera liczne związki garbnikowe, alkaloidy (teofilinę, teobrominę), witaminy z grupy B, związki mineralne, barwniki i olejki eteryczne, dzięki temu posiada liczne właściwości prozdrowotne. Ma właściwości przeciwbakteryjne, działa ochronie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, stymuluje trawienie, ma właściwości przeciwutleniające i antyrakowe, wzmacnia zęby i kości. Zielona herbata polecana jest również osobom dbającym o linię, gdyż zawarte w niej polifenole stymulują procesy trawienne i przyspieszają spalanie tłuszczu.
3. Herbata czerwona – na największą uwagę zasługuje odmiana Pu-Erh, nazywana „zabójcą tłuszczu”. Powstaje ona w wyniku powolnej fermentacji, charakteryzuje się specyficznym smakiem i aromatem. Herbata czerwona pomaga walczyć z nadwagą, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje przemianę materii i pracę przewodu pokarmowego, wzmacnia wątrobę oraz oczyszcza organizm.
4. Herbata biała – otrzymuje się ją w procesie suszenia nierozwiniętych jeszcze pączków listków. Ze względu na dużą zawartość polifenoli chroni organizm przed atakiem wolnych rodników i pomaga opóźnić procesy starzenia. Spośród wszystkich herbat posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i przeciwrakowe. Działa pobudzająco, wspomaga koncentrację, redukuje skutki stresu i napięcia.
5. Herbaty ziołowe – produkowane z różnych rodzajów ziół i pite zwykle z powodu ich właściwości leczniczych. Najbardziej popularne to m.in. herbata z melisy, pokrzywy, hibiskusa, mięty, żeń-szenia, lipy czy rumianku.
6. Herbaty owocowe – produkowane z suszu owocowego, niekiedy z dodatkiem płatków kwiatów, te prawdziwe nie powinny zawierać dodatku liści herbaty. Herbaty owocowe są źródłem witamin, przeciwutleniaczy, są zdrowym i bezpiecznym napojem.
Jaka herbata jest najzdrowsza?
Najzdrowszymi herbatami są biała i zielona. Bogate w antyoksydanty mają wpływ na wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, działają ochronnie na serce i układ krążenia, mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz wspomagają proces odchudzania. Najlepszym i najzdrowszym wyborem są herbaty liściaste, parzone bez dodatku cukru, cytryny lub mleka. Pomimo niezaprzeczalnych korzystnych właściwości herbat należy pamiętać, że nadmiar wszystkiego może być szkodliwy. Ze względu na obecność teiny (zwłaszcza w czarnej herbacie), jej nadmiar może powodować uczucie niepokoju, rozdrażnienia, nerwowości oraz hamuje wchłanianie żelaza, dlatego też picie jej w nadmiarze nie jest polecane osobom cierpiącym np. na nadciśnienie tętnicze oraz małym dzieciom.
Wsparcie redakcyjne od:
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?