Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Etnoczwartek: Chleb z masłem

etnomuzeum.pl
etnomuzeum.pl
piec chlebowy fot. ze zbiorów Muzeum Etnograficznego w Toruniu
piec chlebowy fot. ze zbiorów Muzeum Etnograficznego w Toruniu piec chlebowy fot. ze zbiorów Muzeum Etnograficznego w Toruniu
Kolejny etnoczwartek w Muzeum Etnograficznym będzie opowieścią o chlebie i maśle – dwóch ważnych produktach wiejskiej kuchni. Na spotkaniu będzie można się dowiedzieć jak dawniej wyglądało ich przygotowanie oraz obejrzeć przedmioty i narzędzia związane z wypiekaniem chleba i ubijaniem masła.

Chleb z masłem większości z nas kojarzy się ze wsią i dawnym wiejskim jedzeniem. Nie bez powodu „tradycyjna kromka z masłem", cieszy się powodzeniem na różnego rodzaju imprezach plenerowych. W kulturze tradycyjnej zarówno przygotowanie chleba, jak i masła należało do obowiązków kobiet. Najważniejszą rolę w dawnym pożywieniu wiejskim odgrywał chleb. Masło, owszem było cenione ze względu na swoją wartość odżywczą, przede wszystkim jednak było jednym z ważniejszych produktów wiejskiego gospodarstwa na sprzedaż. Pieczenie chleba i wyrób masła wymagały od gospodyń dużych umiejętności i znajomości określonych, magicznych czynności, które miały wpływać na końcowy efekt ich wysiłków.Dlaczego dziewczyna dopóki nie nauczyła się piec chleba dla swojej rodziny, nie powinna wychodzić za mąż? Czy wiesz, że narzędzia służące do przygotowania ciasta chlebowego i jego wypieku wykorzystywano też w magii i lecznictwie? Dlaczego dawniej chleb darzono wielkim poważaniem i bezmyślnie nie wyrzucano? Jak wyglądały dawne masielnice? Co to jest kierzanka i dlaczego interesowały się nią czarownice? Na jakie dolegliwości mogło pomóc masło?Kolejny etnoczwartek w Muzeum Etnograficznym będzie opowieścią o chlebie i maśle – dwóch ważnych produktach wiejskiej kuchni. Na spotkaniu będzie można się dowiedzieć jak dawniej wyglądało ich przygotowanie oraz obejrzeć przedmioty i narzędzia związane z wypiekaniem chleba i ubijaniem masła. Przedstawione zostaną również przesądy i magiczne zabiegi, które stosowały wiejskie gospodynie, aby pieczywo się darzyło, a masło żeby się zrobiło w momencie.Prowadzenie: Grażyna Szelągowska (Dział Gospodarki i Rzemiosł MET)9 sierpnia, godz. 17.00, zbiórka w holu ArsenałuBilety: 5 zł normalny, 3 zł ulgowy. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto