FAWORKI MAGDY GESSLER - JAK JE ZROBIĆ?
Kruche, lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. Takie mają być idealne faworki. I takie są faworki Magdy Gessler. Przedstawiamy przepis na faworki Magdy Gessler. Idealny przepis na tłusty czwartek - i nie tylko!
Najlepsze pączki w Warszawie - mieszkańcy stolicy ułożyli ranking najlepszych cukierni na tłusty czwartek
FAWORKI MAGDY GESSLER - SKŁADNIKI
- mąka pszenna 600 g
- smalec 2 łyżki
- żółtka 15
- cukier 200 g
- śmietana 6 łyżek
- spirytus 2 łyżki
- arak 1 łyżka
- smalec do smażenia 500 g
- cukier puder 100 g wanilia
Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.
Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.
Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?