Od 2013 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące przekazywania żywności. W myśl nowelizacji prawa, nieodpłatne przekazywanie organizacjom użytku publicznego produktów spożywczych, za wyjątkiem napojów alkoholowych, przez osoby prowadzące sklepy, restauracje i różnego rodzaju jadłodajnie, jest zwolnione z podatku VAT. Wcześniej z takiej ulgi mogli korzystać jedynie producenci żywności.
- Nasz cel to zapobieganie marnowaniu się żywności i przekazywanie jej na cele charytatywne organizacjom pożytku publicznego, dzięki czemu trafi ono do najbardziej potrzebujących osób. Szerzenie świadomości o problemie marnowania żywności oraz jak temu zapobiec, będą tematem naszej reklamy społecznej - przekonują pomysłodawcy.
Zobacz też: Orły 2016 rozdane! Zobaczcie co się działo na gali i czerwonym dywanie [ZDJĘCIA, WYNIKI]
Proces przekazywania nadwyżek jedzenia jest prosty. Restauracje muszą podpisać jedynie umowę darowizny, w ramach której swoje nadwyżki będą dostarczać do Feed Them Up. W kolejnym etapie trafią one do organizacji pożytku publicznego na terenie Warszawy. To pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Feed Them Up będzie pośrednikiem pomiędzy potrzebującymi, a punktami gastronomicznymi.
Na razie współpracę udało się nawiązać z jednym lokalem na Pradze Południe, ale wkrótce do projektu mają dołączyć także przedsiębiorcy gastronomiczni z Woli. Według statystyk najwięcej jedzenia lądującego w koszach na śmieci to pieczywo, owoce, wędliny oraz warzywa.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?