Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Festiwal Jabłka i Cydru w Plażowej
Całodzienny Festiwal w otoczeniu natury i w towarzystwie miejskiego cydru - tak miłośnicy miejskich imprez plenerowych i dobrej zabawy pożegnali lato. Na festiwalowej scenie królowali mistrzowie nastrojowego electro-popu The Dumplings i duet Hatti Vatti z Misią Furtak.
Na plaży rozgościli się wystawcy i miłośnicy jabłek oraz jabłkowych przetworów. Siedząc przy wspólnych stołach i na drewnianych leżakach można było spróbować kuchni z różnych stron świata. W barze zaś królował cydr serwowany na lodzie, który w upalny, letni dzień przynosił prawdziwe orzeźwienie.
Jabłka królowały wszędzie. Każdy mógł się nimi częstować wprost ze skrzyń ustawionych na terenie całego Festiwalu.
Zobacz również: Włoski Targ Żywności na pl. Konstytucji. Przysmaki z Sycylii, Toskanii czy Ligurii
Ten ulubiony owoc Polaków stał się inspiracją dla szefa kuchni Tomasza Jakubiaka, który na oczach gości przygotowywał aromatyczne potrawy. Sądząc po kolejce, jaka ustawiła się pod sceną, na której gotował Jakubiak, dania przypadły do gustu festiwalowym gościom.
Podczas Festiwalu Jabłka i Cydru można było również skosztować orzeźwiającego soku ze świeżych jabłek, własnoręcznie wyciśniętego na domowej prasce do owoców. Dobierając różne gatunki jabłek według własnego pomysłu, każdy mógł stworzyć unikalną kompozycję smakową i przekonać się, że... jabłko jabłku nie równe.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?