Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Kino i Kuchnia. Chłodna ożywa w rytm smakowitych filmowych hitów

Karolina Kowalska
Festiwal Kino i Kuchnia. Chłodna ożywa w rytm smakowitych filmowych hitów
Festiwal Kino i Kuchnia. Chłodna ożywa w rytm smakowitych filmowych hitów archiwum polskapress
Od 2013 roku, kiedy to przeszła generalną rewitalizację, czekała na taką chwilę. Wreszcie ulica Chłodna doczekała się cyklicznego festiwalu, wpisującego się w aktualny, rekreacyjny i odczarowujący przeszłość charakter tej części Woli. "Kino i Kuchnia" – cykl filmów kulinarnych Chłodna rozpoczyna się już 28 sierpnia.

"Kino i Kuchnia" – cykl filmów kulinarnych Chłodna jest efektem współpracy Fundacji Rozwoju Kinematografii, agencji lokalnej promocji LokaLOVE, serwisu gastronomicznego Zomato.pl z restauratorami z ulicy Chłodnej. Do projektu włączyły się lokale „U Chłopaków”, „Cafe Furkot” i „Do Woli”.

Ulica Chłodna to jedna z popularniejszych lokalizacji na pograniczu Woli i Śródmieścia. Bogata historycznie, jako dawny obszar warszawskiego getta, powinna proponować Warszawiakom ofertę kulturalną wysokiej jakości. Sprzyja temu fakt rewitalizacji ul. Chłodnej w latach 2010-2011, która stworzyła reprezentacyjną przestrzeń, doskonałą do spędzenia czasu ciut na uboczu zgiełku centrum. Za najbardziej rozpoznawalny symbol getta uznawana jest kładka (w przeszłości łącząca małe i duże getto), niejako “otwierająca” Skwer Popiełuszki, który może służyć jako bulwar spotkań, również z kulturą. Ze skwerem sąsiadują restauracje, do których uczęszczają mieszkańcy i przyjezdni zarówno w celach służbowych, jak i towarzyskich. Nie zostało jednak do tej pory (czyli od 4 lat) zorganizowane wydarzenie, podczas jakiego współpracujący na ulicy Chłodnej restauratorzy, mogliby stać się naturalnymi gospodarzami dla swoich gości i mieszkańców.

Taką potrzebę oraz zaistniały potencjał potwierdza współwłaściciel restauracji „U Chłopaków”. - Festiwal Filmów Kulinarnych na Chłodnej pozwoli zachęcić wszystkich zainteresowanych kinem, gotowaniem, sztuką kulinarną i społecznym znaczeniem jedzenia do odwiedzenia naszej ulicy, dzięki czemu bliżej zapoznają się z nowo odrestaurowanym miejscem spotkań w Warszawie. Chłodna swoimi pomnikami przypomni o wojennej historii naszej dzielnicy. Ponadto festiwal będzie niezwykłym wydarzeniem, który ukaże wszystkim pasjonatom jedzenia nowe miejsca kulinarne, godne polecenia całej Warszawie.

W stolicy zaczęło brakować cyklicznych wydarzeń kulinarnych nie będących jedynie targami lub warsztatami. Znikają również festiwale filmowe o tematyce kulinarnej (np. Kuchnia+ Food Film Fest, Good Food Fest).

- Co prawda w popkulturze minął już największy boom na gotowanie, ale zainspirowało to ludzi do zmiany zachowań i nawyków związanych z jedzeniem na dłużej niż sezon. Warszawiacy poczuli, że fajnie jest smacznie jeść i zdrowo gotować, o czym świadczy odrodzona popularność pobliskiej Hali Mirowskiej. Nauczyliśmy się także kultury kulinarnej, chętniej spotykamy się ze znajomymi na wspólny posiłek, poznawanie nowych smaków. Jeśli do tego dołączymy dobre kino i możliwość rozwinięcia umiejętności kulinarnych w praktyce – czego chcieć więcej? - mówi Ania Kalinowska, właścicielka agencji LokaLOVE, jednego z organizatorów wydarzenia.

Specjalnie dla gości Festiwalu "Kino i Kuchnia" kulinarne show przygotuje Magdalena Perszke, uczestniczka programu Top Chef, a obecnie szef kuchni „Cafe Furkot”, natomiast sommelierzy z Faktorii Win opowiedzą o tradycji wina oraz nauczą go smakować. Goście festiwalu będą mieli szansę zakupić najlepsze lokalne owoce, warzywa i produkty z internetowego targu Rano Zebrano, który tylko na tę okazję przez kilka godzin stanie się stacjonarnym. Smak tych produktów poznamy na warsztatach kulinarnych.

A w filmowym menu zarówno klasyka, jak i nowości. Podczas festiwalu wyświetlone zostaną filmy „Szef”, „Czerwona obsesja” i „Smak curry”.

Zobacz też: Osiedle Przyjaźn stało się zabytkiem

- Dlaczego chcemy pokazywać filmy o jedzeniu? Są tak samo atrakcyjne jak filmy o wszystkim innym... ale przy tym smaczne! Na przykład "Szef" jest świetną komedią z doborową obsadą o sympatycznym szefie kuchni, który z restauracji trafia do... foodtrucka. "Czerwona obsesja" to wciągający dokument o amoku jaki ogarnął bogatych Chińczyków na punkcie drogich win z Bordeaux. Zaskakujące zderzenie dwóch światów. U nas będzie można obejrzeć film, a przed nim albo po nim zjeść coś związanego z jego fabułą. Na ekranie pojawia wino? Przede mną na stole również. "Szef" przygotował mięso? Zrobił mi smak, zaraz je zamówię – podkreśla Daniel Walczak z serwisu Zomato.

Start - już w piątek, 28 sierpnia.


Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]


od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto