reklama

Festiwal Słoików w Warszawie: było smacznie [ZDJĘCIA]

Justyna KoszewskaZaktualizowano 
Festiwal Słoików w Warszawie: było smacznie [ZDJĘCIA] http://www.mmwarszawa.pl/493850/ostatni-dzien-festiwalu-sloikow-swiata-na-ursynowie-zdjecia
Najlepsze domowe przetwory, warsztaty pasteryzowania, warsztaty recyklingu czy wspólne gotowanie powideł to tylko tylko niektóre atrakcje Festiwalu Słoików Świata, który trwał od 3-5 października na Ursynowie.

Festiwal Słoików w Warszawie: było smacznie [ZDJĘCIA]

Na Ursynowie to był naprawdę smaczny weekend. Od piątku do niedzieli na terenie zielonym przy urzędzie dzielnicy odbywał się Festiwal Słoików Świata, na którym można było spróbować smakołyków zamkniętych w szklanych pojemnikach, skorzystać z porad dietetyków, wziąć udział w warsztatach kulinarnych i wspólnym smażeniu powideł ze śliwek oraz buraków. Goście dowiedzieli się także, kto wymyślił pasteryzację i co wspólnego ze słoikami ma Napoleon. Ponadto nie zabrakło konkursów i jarmarku ze zdrową żywnością, a organizatorzy festiwalu podpowiadali, jak właściwie segregować szklane odpady, dbając w ten sposób o środowisko naturalne.

Restauracja na Starościńskiej. "Kawałyk" oficjalnie otwarty! [FOTO,WIDEO]

Festiwal Słoików teraz, później muzeum

Festiwal Słoików był także okazją do zobaczenia nietypowych eksponatów z powstającego właśnie Muzeum Słoików Świata. – Nasze muzeum to nie żart, ale poważne przedsięwzięcie. Zainspirowały nas niektóre wypowiedzi postaci życia publicznego, które wywołały falę nietolerancji wobec przyjezdnych mieszkańców Warszawy, nazywając ich słoikami. Chcemy pokazać pozytywne znaczenie słoika, bo przecież migracje ludności od wieków są czymś naturalnym. Ponadto promujemy smaczną i zdrową żywność, bez konserwantów, która przechowywana jest właśnie w słoikach – wyjaśnia Marek Traczyk, starszy kustosz słoikowy, członek Stowarzyszenia Polskich Mediów.

Pralniomaty w Warszawie. Będą popularne? [FOTO,WIDEO]

Choć muzeum nie ma jeszcze stałej siedziby, jego pomysłodawcy już zgromadzili kilkaset eksponatów z różnych stron Polski i świata, m.in. z Japonii czy Tajlandii. – Są wśród nich zarówno malutkie, jednocentymetrowe słoiki, jak i ogromna, 1,8-metrowa kamionka, w której kiedyś przechowywana była pulpa owocowa. Mamy słoiki ręcznie wekowane, puste i przemysłowe – wylicza Marek Traczyk.

W programie znalazły się m.in.:

Zdrowie ze Słoika –_porady dietetyka,
huta szkła na żywo,
probiotyka (kosmetyka) ze słoika,
pokazy koktajli warzywnych, marynowania i pasteryzacji,
królestwo botanika zaklęte w słoikach,
Flash Mob – przynieś słoik,
panele dyskusyjne.

Szczerze o muzyce: Paprodziad

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3