Gdzie w Warszawie zjeść currywurst? Polecamy!
Dwa lata temu w Polsce bardzo popularny stał się street food - opowiada Bernard Rucel, zarządzający Wurst Kioskiem, w którym serwowane są niemieckie kiełbasy - Wówczas otworzyły się pierwsze burgerownie, a następnie my otworzyliśmy nasz Kiosk jako trzecia firma rynku ulicznego. Wystartowaliśmy z okienkiem na Saskiej Kępie, przy ul. Zwycięzców 17. Większość osób, traktowało to jako coś czasowego, związanego z Euro 2012. Jednak my postanowiliśmy się rozwijać. - dodaje.
Currywurst mimo tego, że do Polski zawitał stosunkowo niedawno, od lat jest tradycyjnym daniem fast foodowym w Niemczech. Jego historia sięga lat 40. ubiegłego wieku.
Czytaj także: Dzień Dziecka w Warszawie. Zobacz gdzie spędzić czas z dzieckiem? [PRZEGLĄD]
Nie dziwi zatem fakt, że działające w Warszawie lokale serwujące wursty sprowadzają składniki specjalnie z Niemiec. - Wszystkie nasze kiełbasy wyróżnia duża zawartość mięsa, czyli powyżej 80 proc., na co mamy odpowiednie certyfikaty producenta. - zapewnia Justyna Koszowska, współwłaścicielka Bistro Berlin, znajdującego się obok Placu Zbawiciela, na Marszałkowskiej 43 - Kiełbaski importujemy samodzielnie z dwóch źródeł w Niemczech. - dodaje. Podobnie rzecz się ma w Wurst Kiosku, który działa na zasadach franczyzowych w dwóch stałych miejscach w Warszawie, posiada własne food trucki, zarówno w stolicy, jak i w Trójmieście. Jakość za każdym razem ta sama.
Również ilość rodzajów serwowanych kiełbas jest podobna jak w Niemczech - W ofercie mamy aktualnie sześć rodzajów kiełbas, choć jesteśmy otwarci na poszerzanie asortymentu i próbowanie nowości. - zdradza Koszowska - Obecnie można u nas zjeść tradycyjnego Currywursta, Original Berliner Bratwurst, czyli białą, grillowaną, wieprzową kiełbaskę, produkowaną bez użycia konserwantów, polewaną wybranym przez klienta sosem, Original Nürnberger Bratwürste, czyli cztery malutkie, białe kiełbaski z ziołami w baraniej osłonce z zawartością mięsa do 96 proc., Knacker będąca dojrzewającą, brązową kiełbaską z grilla, w smaku przypominająca chorizo, a także Krakauer - wieprzowo-wołowa kiełbasa z drobinkami kminku, i Krakauer Chili, jak nazwa wskazuje, z dodatkiem chili. - opowiada współwłaścicielka Bistro Berlin.
Cały tekst "Gdzie w Warszawie zjeść currywurst?" tylko w serwisie Polskatimes.pl
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?