Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowanie na ekranie w Multikinie. Rusza Kino od kuchni

Redakcja
materiały prasowe
W środę 26 czerwca w warszawskim Multikinie Złote Tarasy odbędzie się inauguracja nowego projektu „Kino od kuchni”, który jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie sztuką kulinarną w dzisiejszej popkulturze. Przed pokazem filmu „Niebo w gębie” Dawid Gaboriaud na żywo ugotuje dania do degustacji dla uczestników wydarzenia.

„Kino od kuchni” to idealny związek gotowania i filmów, to projekt dla kinomaniaków i miłośników slow food. Już 26 czerwca o 20.00 w warszawskim Multikinie Złote Tarasy odbędzie się inauguracja tego nowego projektu.

Zobacz koniecznie: KONKURS: Noc Kina: Zobacz kilkanaście filmów jednego wieczoru w Multikinie

Na pierwsze spotkanie został wybrany film „Niebo w gębie”. Jest to smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską. Kulisy przygotowań wykwintnych kolacji z głowami państw są tłem dla salonowych gier i kuchennych potyczek. Widzowie od razu zobaczą, że ten film został stworzony przez zakochanych w jedzeniu Francuzów, którzy z gotowania uczynili prawdziwą sztukę.

Filmu „Niebo w gębie” zdecydowanie nie powinno się oglądać z pustym żołądkiem, dlatego przed projekcją w warszawskim Multikinie Dawid Gaboriaud ugotuje potrawy nawiązujące do tej produkcji, a uczestnicy spotkania zostaną zaproszeni na degustację. Dawid Gaboriaud urodził się we Francji i wychowywał się w Paryżu. Od 10 lat jego domem rodzinnym jest Sabaudia. Tajniki dobrej kuchni poznawał dzięki rodzicom prowadzącym długie wieczorne rozmowy o francuskiej sztuce kulinarnej. Kucharzem jest z zamiłowania. Organizuje wiele warsztatów i imprezy kulinarnych oraz współpracuje ze szkołami gotowania, miedzy innymi: SmArt Studio, CookUp i Masala – Smaki Świata. Jest propagatorem idei Slow Food, która działa na rzecz ochrony tradycyjnych produktów spożywczych i ich wytwórców. Chętnie dzieli się swoją wiedzą, a inspiracje kulinarne czerpie z kraju, w którym się wychował – Francji i kraju, w którym mieszka – Polski.

Strategicznym partnerem projektu jest kanał telewizyjny Kuchnia+, który przy kolejnych spotkaniach w ramach cyklu „Kino od kuchni” zagwarantuje uczestnikom projekcji pokazy gotowania prowadzone w wybranych kinach przez najlepszych szefów kuchni, takich jak Dawid Gaboriaud.

Bilety na film oraz pokaz gotowania z degustacją potraw kosztują 40 złotych. Już dziś można je nabyć w kasie kina lub przez stronę www.multikino.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto