Ogródki gastronomiczne przeszkadzają mieszkańcom Warszawy
Właściciele ogródków gastronomicznych w stolicy niedługo mogą zostać zmuszeni do zmiany swojej oferty. Mieszkańcy Śródmieścia skarżą się na uciążliwe zapachy dochodzące z restauracji wykorzystujących zewnętrzne grille. Klienci kochają zapach podsmażanych potraw, ale lokatorzy okolicznych osiedli mają na ten temat inne zdanie.
W Warszawie co roku pozwolenia na ogródki gastronomiczne uzyskuje około 500 lokali. Sezon rozpoczyna się na przełomie kwietnia i maja, a kończy w październiku. Mieszkańcy kojarzą ten czas z ciepłymi dniami i możliwością zjedzenia obiadu lub kolacji na świeżym powietrzu. Grillowanie w ogródkach gastronomicznych ma też swoje minusy, które zostały zgłoszone władzom Śródmieścia.
ZOBACZ TEŻ:
Urząd sprawę do Biura Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej. Instytucja przyjrzy się sprawie i zadecyduje, czy konieczna jest zmiana przepisów.
Aktualnie regulamin prowadzenia ogródków gastronomicznych nie zakazuje grillowania. Straż Miejska może interweniować jedynie w przypadku, gdy "następują czynności, które mogą spowodować pożar" lub zakłócany jest porządek publiczny. Mieszkańcy twierdzą, że smród w kulminacyjnych momentach weekendu jest nie do wytrzymania, a dym zakłóca ich domowy spokój.
POLECAMY TEŻ:
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?