Grzyby w śmietanie. Grzyby w śmietanie przepis na duszone grzyby
Grzyby w śmietanie robimy sezonowo w okresie jesienno-zimowym i stanowią one jedno z najbardziej znanych grzybowych dań kuchni polskiej. Nasi dziadkowie przygotowywali je od wieków i zawsze stanowiły prosty oraz pożywny posiłek z dodatkiem chleba czy ziemniaków. Sos grzybowy przygotowany w ten sposób można oczywiście dodać również np. do placków ziemniaczanych czy niektórych mięs. Grzyby doskonale łączą się z kaszą gryczaną i jęczmienną, a lekko doprawione pieprzem i pietruszką będą stanowić dobry dodatek do tostów czy kanapek na niedzielne, rodzinne śniadanie.
Jeśli grzyby w śmietanie mają zbyt wiele kalorii, możemy sięgnąć też po grzyby marynowane
Można je podawać zarówno do tostów i kanapek, jak i w towarzystwie placków ziemniaczanych. Do ich przygotowania możemy wykorzystać wszystkie dostępne w handlu grzyby, które nadają się do smażenia. Jednak, lepiej aby grzyby były zwarte i mięsiste, z tego powodu odradzamy używanie, np. maślaków. Grzyby należy delikatnie opłukać, lub jeśli są czyste wystarczy strzepnąć przy użyciu kuchennego pędzelka. Ważne, aby grzybów nie moczyć zbyt mocno przed tym, jak zaczniemy je smażyć, bo stracą sprężystość oraz smak. Zanim położymy je na patelni, upewnijmy się, że nie zawierają robaków, czy, w przypadku grzybów suszonych - larw moli. Usmażonych i “skażonych’ w ten sposób grzybów nie będziemy mogli już wykorzystać. Do smażenia używajmy masła, które nie zaczęło się palić. Ważne, by przez cały czas smażenia kontrolować temperaturę patelni i nie dopuścić do tego, by masło się spaliło. Do smażenia możemy użyć również oleju lub mieszaniny masła i oliwy z oliwek, która nada potrawie głęboki smak.
Duszone grzyby w śmietanie należy spożywać szybko, ponieważ zawarta w nich śmietana powoduje, że potrawa może szybko się popsuć i nie nadawać do spożycia, dlatego do smażenia warto użyć grzybów suszonych, które mamy przygotowane już wcześniej, a które można przechowywać znacznie dłużej. Grzyby możemy chwilę namoczyć, warto jednak, aby pamiętać o tym, że mogą one łatwo stracić sprężystość, gdy będą zbyt długo przechowywane w wodzie.
Śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym. Możemy także połączyć śmietanę z jogurtem, by uczynić danie bardziej dietetycznym.
Grzyby w śmietanie przepis
Składniki:
- 500 g prawdziwków,
- 400 ml kwaśnej śmietany,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- świeży tymianek, sól, pieprz,
- masło,
- kasza gryczana
Przygotowanie:
Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?