Hervé This, człowiek, który na zawsze odmienił gastronomię, nie jest ani szefem kuchni, ani nawet krytykiem kulinarnym. This to francuski naukowiec i pasjonat, jest uważany za ojca współczesnej kuchni molekularnej. Jego celem była odpowiedź na pytanie: jakie procesy fizyko-chemiczne towarzyszą codziennemu gotowaniu. W 1988 razem z Nicolasem Kurti stworzył nową dyscyplinę naukową nazwaną gastronomią molekularną, z której wywodzi się między innymi niezwykle popularna ostatnio kuchnia molekularna.
Profesor This będzie gościł w Polsce tylko przez dwa dni, 22 i 23 lutego. Podczas swojej wizyty weźmie udział w kilku wydarzeniach.
Zobacz też: Nitro Lody, Warszawa. Tutaj "naukowcy" przyrządzą dla was każdy smak [ZDJĘCIA, WIDEO]
W poniedziałek na wykład naukowca „Kreatywne wykorzystanie kuchni molekularnej” zaprasza Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego (ul. Żwirki i Wigury 101, godz. 10). We wtorek profesor wygłosi kolejny wykład, tym razem na ul.Nowoursynowskiej 159c, budynek 32, Aula II. Początek o godz. 10:00. Wstęp na oba wydarzenia jest bezpłatny.
Swoją wizytę w Polsce Herve This zakończy udziałem w konferencji „Kuchnia molekularna i kuchnia nuta do nuty ” oraz warsztatami. Wydarzenie to będzie zamknięte dla publiczności.
Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?