Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Hervé This, ojciec molekularnej kuchni odwiedzi Warszawę

Redakcja
Kuchnia molekularna, często nazywana kuchnią kreatywną, wykorzystuje wiedzę naukową na temat gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi metodami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Kuchnia molekularna, często nazywana kuchnią kreatywną, wykorzystuje wiedzę naukową na temat gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi metodami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Karolina Misztal
Człowiek współodpowiedzialny za największą kuchenną rewolucję ostatniego dwudziestolecia wygłosi w Warszawie cykl wykładów. Kuchnia molekularna, często nazywana kuchnią kreatywną, wykorzystuje wiedzę naukową na temat gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi metodami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

Hervé This, człowiek, który na zawsze odmienił gastronomię, nie jest ani szefem kuchni, ani nawet krytykiem kulinarnym. This to francuski naukowiec i pasjonat, jest uważany za ojca współczesnej kuchni molekularnej. Jego celem była odpowiedź na pytanie: jakie procesy fizyko-chemiczne towarzyszą codziennemu gotowaniu. W 1988 razem z Nicolasem Kurti stworzył nową dyscyplinę naukową nazwaną gastronomią molekularną, z której wywodzi się między innymi niezwykle popularna ostatnio kuchnia molekularna.

Profesor This będzie gościł w Polsce tylko przez dwa dni, 22 i 23 lutego. Podczas swojej wizyty weźmie udział w kilku wydarzeniach.

Zobacz też: Nitro Lody, Warszawa. Tutaj "naukowcy" przyrządzą dla was każdy smak [ZDJĘCIA, WIDEO]

W poniedziałek na wykład naukowca „Kreatywne wykorzystanie kuchni molekularnej” zaprasza Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego (ul. Żwirki i Wigury 101, godz. 10). We wtorek profesor wygłosi kolejny wykład, tym razem na ul.Nowoursynowskiej 159c, budynek 32, Aula II. Początek o godz. 10:00. Wstęp na oba wydarzenia jest bezpłatny.

Swoją wizytę w Polsce Herve This zakończy udziałem w konferencji „Kuchnia molekularna i kuchnia nuta do nuty ” oraz warsztatami. Wydarzenie to będzie zamknięte dla publiczności.


Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto